Održani 5. ''Dani taraških roda'' - dugoročni efekti titule ''Evropsko selo roda''

Proteklog vikenda Taraš je po peti put bio domaćin trodnevne manifestacije “Dani taraških roda”, koja postaje ttradicionalna i iz godine u godinu okuplja brojne učesnike i goste. I ovoga puta održano je više različitih programa, na nekoliko lokacija u tom selu, sa zajedničkom odrednicom - posvećeni su belim rodama, njihovoj koloniji u selu, očuvanju prirode i promovisanju Taraša kao “Evropskog sela roda”. Veliki broj sadržaja prilagođen je deci i za decu, što je jasna simbolika roda, novog života, rađanja i porasta nataliteta, pre svega u ovom selu, a potom i u širim okvirima.
 
 
 
Grad Zrenjanin i ovoga puta prepoznao je značaj manifestacije i podržao je, o čemu je na otvaranju govorio i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika. Podsetio se početaka manifestacije, kada su u Tarašu postavljana bezbedna gnezda na stubovima električne mreže i kada se razgovaralo o potencijalu koji nosi prestižna titula “Evropsko selo roda” .
“Sada se to već pokazuje, sve više turista i gostiju dolazi u ovo selo, a popravlja se i natalitet, što nam je svakako cilj, ne samo za ovo, već za svako selo. Tarašu je ova titula, kao i manifestacija, donela mnogo novih kontakata, prijateljstava, pominjanja u medijima, ali i novih projekata. Nedavno smo boravili u Švajcarskoj, gde su se ove godine okupili predstavnici svih evropskih sela roda i videli smo na koji način oni funkcionišu, koje fondove koriste, a koji su sada i nama dostupni, ali smo istakli i nameru da upravo mi budemo domaćini okupljanja svim evropskim selima roda, 2020. ili 2021. godine”, kazao je Radišić i dodao da je to projekat koji ima dugoročni pozitivni značaj i donosi za Taraš brojne prednosti.
 
 
 
Prisutnima su se na otvaranju obratili i predsednik Saveta mesne zajednice “Taraš” Slobodan Marovac i predsednica Udruženja građana “Taraške rode” Aleksandra Marovac Cucić, kao i predstavnici ogranka za Srbiju Svetske organizacije za prirodu WWF i generalnog sponzora, kompanije “PerSu”. Čelni čovek sela, Slobodan Marovac, s ponosom kaže da Taraš nije naselje na obodu gradske teritorije, kakvim ga mnogi smatraju, već na samom ulazu na teritoriju Zrenjanina, odakle se šire putevi ka gradu.
“Poslednje dve-tri godine značajno je povećan natalitet u selu, što nas sve posebno raduje. Ovakva manifestacija odličan je način za promociju Taraša i njegovih vrednosti, posebno što nam dolaze gosti i turisti sa strane. A dolaze, pre svega, da vide i shvate koliko je lepo naše selo i kakvim sve potencijalima raspolaže”, naglasio je Marovac.
 
 
 
Nakon pozdravnih reči na otvaranju, predstavili su se najmlađi, učenici iz osnovne škole iz Taraša i okolnih mesta, koji su zaslužili priznanja - zlatno, srebrno i bronzano “Prvojevo pero” - za najtalentovanije učesnike pesničkog višeboja. Udruženje građana “Taraške rode” simbolično je nagradilo sve bebe rođene u selu između dve manifestacije, a od juna prošle do juna ove godine, selo je dobilo sedam novih stanovnika. Dodeljen je ovom prilikom i orden za plemenitost, posebna nagrada za aktivnosti na zaštiti roda, porodici Kojčić - majci Nadi i njenim sinovima Veljku, Marku i Urošu.
 
 
 
U sklopu “Dana taraških roda” organizovana je likovna kolonija za decu, pesnički višeboj, nekoliko dečjih radionica, predstava za decu, nastupila su dva kulturno-umetnička društva, premijerno je prikazan promotivni film o Tarašu i rodama “Pod istim nebom” režisera Srđana Đuranovića. U centru sela otvoreni su eko i etno sokak, a na Tisi edukativno-ekološki i kreativni kamp. Odigran je i turnir u fudbalu. 
 
 
 
Podsećamo, Taraš je 2015. godine poneo titulu “Evropsko selo roda”, koje svake godine dodeljuje nemačka Fondacija za očuvanje prirode “EuroNatur”. To selo našlo se tako među malobrojnim nosiocima iste titule, jer je pravilo da je iz jedne države može dobiti samo jedno mesto. Taraš je selo u kom se gnezdi najviše parova belih roda u Srbiji, kojima se posvećuje posebna pažnja i zbog njih organizuju brojne aktivnosti i manifestacije u selu, uključujući i “Dane taraških roda”, ove godine održane po peti put.