Svečano otvoren pogon belgijske kompanije za proizvodnju dekoracije za prozore

U prisustvu ambasadora Kraljevine Belgije u Srbiji Lea D’ Aesa, gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i drugih zvanica, svečano je danas otvoren proizvodni pogon belgijske kompanije ”Talent 4 Blinds” (T4B), u industrijskoj zoni “Jugoistok - Ečka” u Zrenjaninu. Nakon obilaska proizvodnih pogona i upoznavanja s procesom proizvodnje i finalnim proizvodima, gosti su prisustvovali potpisivanju ugovora o radu sa osmoro novozaposlenih radnika. 
 
 
 
T4B bavi se izradom roletni i dekoracije za prozore, a proizvodnja se trenutno odvija u iznajmljenoj proizvodnoj hali preduzeća “Alpin” u zoni “Jugoistok - Ečka”. Kako je rečeno, u prostoru od 1.200 kvadratnih metara i na dve proizvodne linije, zaposleno je pedeset ljudi, a u planu je izgradnja potpuno novog pogona, uz proširenje proizvodnje i povećanje broja zaposlenih. 
 
 
 
Nakon otvaranja pogona, u Gradskoj bašti održan je “Dan Belgije”, a zatim su vlasnik grupe “Avalon and Co”, kojoj pripada kompanija T4B, Patrik Verviš i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisali protokol o saradnji. Prethodno je gradonačelnik, sa zamenikom Sašom Santovcem i načelnicom Srednjebanatskog okruga Snežanom Vučurević, primio ambasadora u svom kabinetu i održao kraći sastanak.
 
 
 
Obraćajući se prisutnima nakon svečanosti u Gradskoj bašti, ambasador D’ Aes zahvalio je gradonačelniku i njegovim saradnicima na dobrodošlici. 
- Veoma sam ponosam što sam ovde, zajedno sa svojom suprugom i saradnicom za ekonomska pitanja, na otvaranju velike belgijske kompanije. To je dobar primer belgijske dinamike, a isto tako i dobar primer partnerstva. Mislim da ovde govorim i u ime predstavnika kompanije i da zajedno zahvalimo gradonačelniku i lokalnoj administraciji na saradnji i partnerstvu. Neka ovo bude početak uspešne saradnje koja će doneti prosperitet i napredak i lokalnoj zajednici - rekao je ambasador. 
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je podsetio da je i ranije najavljivao ovu investiciju.
- Danas je počela realizacija toga, očekujemo da se razvijaju prema planovima i zaposle 180 Zrenjaninaca. Mislim da mi dobro radimo promovišući Grad Zrenjanin kao dobro mesto za investicije. Više puta sam ponavljao da je prošle godine otvoreno preko tri hiljade novih radnih mesta u Zrenajninu, a moram napomenuti da, i to samo ono što je ugovoreno i što je izvesno, biće još preko 1.500 novih radnih mesta u našem gradu, što je svakako sjajna vest - kazao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
 
 
 
U izjavi novinarima, direktor T4B Rul Elfring kazao je da, kada su razmišljali o ulaganju, bilo jasno da je Zrenjanin bio najbolja opcija za investiranje među brojnim gradovima u regionu.
- Početak rada kompanije nije lak, ali, zahvaljujući velikoj pomoći lokalne administracije to je olakšano - kazao je on.
 
Kako je rekao, do 2020. godine u planu je zapošljavanje 180 do 200 radnika, da je planirano da ukupna vrednost investicije iznosi oko 3,5 miliona evra, a da su proizvodi namenjeni za plasman na zapadnoevropsko i rusko tržište.
 
Podsećanja radi, Skupština grada Zrenjanina je na poslednoj sednici, pre samo nekoliko dana, donela odluku o dodeli 5.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni ovoj kompaniji za izgradnju novih proizvodnih pogona, bez naknade, a konačnu odluku o tome daće Vlada Republike Srbije.