Gradu Zrenjaninu 29,6 miliona dinara za sufinansiranje mera populacione politike

Gradu Zrenjaninu pripalo je 29.625.374,00 dinara bespovratnih sredstava, a opštinama Srednjebanatskog okruga 7,7 miliona za predloženi projekat u okviru Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u Republici Srbiji za 2018. godinu. Po odluci Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović, naš grad našao se među sredinama za čije su predložene aktivnosti izdvojena najveća sredstva. Od ukupno odobrenog iznosa za projekat Zrenjanina, Vlada Republike Srbije, odnosno Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku (MDPP), učestvuje sa 23,7 miliona dinara, a Grad Zrenjanin sa 5,9 miliona dinara.
 
U odluci, objavljenoj na sajtu MDPP (http://www.mdpp.gov.rs/doc/Odluka-o-odobravanju-sredstava-za-sufinansiranje.pdf) se navodi da su Zrenjaninu i opštinama Žitište, Novi Bečej, Nova Crnja i Sečanj odobrene mere populacione politike - usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, put ka zdravom materinstvu, edukacija iz oblasti populacione politike i aktiviranje lokalne samoupravo.
 
Podsećamo, najavljujući nedavno ovaj projekat mera populacione politike na sednici Saveta Srednjebanatskog okruga, gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je da je oko njega postignuta zajednička saglasnost svih lokalnih samouprava, te da se tako nastupilo i prema Vladi Srbije.       
“U tom projektu je i naša namera o izgradnji vrtića u selima, jaslice i u naseljenim mestima, ali i da imamo dežurni vrtić koji bi radio i vikendom do 23 sata jer, javlja se potreba i za tom uslugom budući da mnogo naših sugrađana koji imaju malu decu rade po firmama u smenama i vikendom. Hoćemo da im olakšamo podizanje porodice i na taj način”, rekao je tada gradonačelnik Janjić.
 
Kvalitet podnetog projekta i niz predviđenih mera populacione politike, uz one koje se u Zrenjaninu već sprovode, bili su presudni da naš grad bude među lokalnim samoupravama koje su dobile najviše sredstava po ovom Javnom pozivu. Sredstva su opredeljena za 30 jedinica lokalne samouprave, u ukupnom iznosu od 500 miliona dinara, a više od 40 opština i gradova koji su konkurisali ostalo je uskraćeno za bilo kakva sredstva, zbog nedovoljno dobrih projekata ili nepotpune podnete dokumentacije.