Održana 29. sednica Gradskog veća - budžet uvećan za 10 odsto

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, usvojen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2018. godinu - rebalans 1, a izvestilac je bila Euđenija Besu. 
 
U nastavku sednice Utvrđen je Predlog Odluke o nastavku izgradnje distributivne gasne mreže na teritoriji grada Zrenjanina. Izvestilac po toj tački bio je Miloš Korolija koji je kazao da je usvajanje te tačke neophodno u cilju nastavka gasifikacije naseljenih mesta.
 
 
 
Na dnevnom redu sednice utvrđeni su i Predlozi odluka o izveštaju o radu JKP “Vodovod i kanalizacija”, a zatim i predlozi koji su se ticale usvajanja izmenjenog Programa poslovanja i finansijskih planova javnih preduzeća i ustanova kulture za 2018. godinu.
 
Gradonačelnik Janjić je nakon sednice rekao da je budžet Grada za ovu godinu dobro isplaniran, kao što je to bio slučaj i prethodne godine, sa samo jednim rebalansom.
- Ove godine takođe radimo rebalans na više, uvećavamo ga za deset odsto. Nadamo se da smo ga i ove godine dobro isplanirali i da će prihodi biti onakvi kako procenjujemo. Ono što me raduje jeste to što je porez na zarade mnogo veći u odnosu na prošlu godinu, a to zapravo znači da je više zaposlenih u Zrenjaninu i da su plate bolje. Naravno, mi ćemo se i dalje truditi da promovišemo Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje - kazao je gradonačelnik. 
 
 
 
Naveo je i da se do kraja ove godine očekuje otvaranje oko 1.500 novih radnih mesta.
- Očekujemo investicije u industrijskoj zoni, a najavili smo i da ćemo praviti novi vrtić u naselju “Putnikovo”, radićemo i veliku rekonstrukciju Trga Zorana Đinđića koji je u dosta lošem stanju, naročito, pločnik, kao i atmosferska kanalizacija. To ćemo rešavati, ali i veliku rekonstrukciju Gradskog stadiona u Karađorđevom parku zajedno sa Vladom AP Vojvodne, a očekuje nas i još nekoliko velikih investicija u putnoj infrastrukturi - rekao je još gradonačelnik Janjić. 
 
Govoreći o zrenjaninskoj Predškolskoj ustanovi on je rekao da je postoji projekat kojim se konkurisalo kod ministarke Slavice Đukić Dejanović, zadužene za demografiju i populacionu politiku, a kojim bi se, između ostalog, produžilo radno vreme pojedinih vrtića, do 23 časa i vikendom, jer za time postoji potreba roditelja. 
 
 
 
Govoreći o nastavku izgradnje gasne mreže, Janjić je rekao da je postignut dobar dogovor sa nadležnima iz “Srbijagasa” i da će posle više decenija biti nastavljeno proširenje gasne mreže na teritoriji grada, pre svega po naseljenim mestima koji nemaju gasnu mrežu.
- Tu investiciju snosiće “Srbijagas”, radiće to sa svojim izvođačima i partnerima. Mi kao partner u celom projektu imamo zadatak da logistički podržimo ceo projekat. Očekujemo kretanje realizacije tog projekta već krajem ove godine i da taj posao završimo u roku od godinu i po dana - kazao je gradonačelnik Janjić.