Održani 35. ''Žetelački dani'' u Mužlji (15 fotografija)

Mužlja je prethodnog vikenda bila domaćin 35. “Žetelačkih dana”, tradicionalne manifestacije posvećene negovanju i očuvanju starih žetvenih običaja, u slavu kosidbe, žita i hleba. U organizaciji Klastera “Fokus” i Udruženja za negovanje starih običaja “Remuš”, manifestacija je, kao i prethodnih godina, održana u Mužljanskom ritu, na njivi pored salaša Miler i Poni farme. 
 
 
 
 
 
Otvaranje “Žetelačkih dana” upriličeno je u centru Mužlje, ispred prostorija MKUD “Petefi”, gde je, u ime Grada Zrenjanina, prisutne pozdravio i manifestaciju otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac. Manifestaciji su prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Otot Robert , direktor Pedagoškog zavoda Vojvodine Puškaš Janoš i član Gradskog veća grada Zrenjanina Stojko Jožef. Učesnici i gosti potom su u povorci, na čijem su čelu bili fijakeri, stigli do njive gde se pšenica kosila na tradicionalan način – kosom i srpom. 
 
 
 
 
 
Svečanost žetve počela je tradicionalnim bogatim i raznovrsnim žetelačkim doručkom na ćilimu, nakon kog su kosci nekada na njivama polazili na rad i zvucima etno muzike, specifičnim za ove prostore. Prilika je to svake godine da kose ukrste najbolji kosci iz cele Vojvodine, pa su se ove godine za takmičenje prijavili kosci iz Srbobrana, Subotice, Belog Blata, Mužlje, Zrenjanina, Sente, Nove Crnje, a ni ovoga puta nisu izostali gosti i prijatelji iz Republike Mađarske. Osim kosaca u narodnim nošnjama, žene su se potrudile da pokošeno žito bude uredno složeno, jer se sve posebno ocenjuje - dužina otkosa, brzina, izgled krstine. Početku kosidbe prethodilo je osvećenje takmičara i žitnih polja. 
 
 
 
 
Iako se takmičari ozbiljno pripremaju i svoje kose dobro naoštre, takmičenje ipak ima cilj, pre svega, da sačuva ove stare tradicionalne veštine od zaborava. I, naravno, najvažnije je da se svi dobro provedu i zabave. Za to se pobrine dobro uvežbana banda muzikanata.
 
„Žetelački dani“ se nastavljeni su druženjem i igrankom, a drugog dana manifestacije, u nedelju, najmlađi su se nadmetali u pecanju na Sunčanom jezeru, dok su se stariji takmičili u kuvanju riblje čorbe.