Prijem za osvajače medalja na Svetskom kadetskom kupu - najava gradnje nove kuglane u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, priredio je danas u Gradskoj kući prijem za Vladanu Obrenić i Vuka Boškova, talentovane sportiste kadete - članove zrenjaninskih kuglaških klubova, koji su na nedavno održanom Svetskom kupu u Klužu u Rumuniji osvojili dve medalje za reprezentaciju Srbije. Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik Simo Salapura, generalna sekretarka Sportskog saveza grada Vukosava Đapić Atanacković, kao i predstavnice KK “Kristal” - predsednica kluba Bosiljka Božić i trener i igračica Marija Kresović.
 
 
 
Vladana Obrenić, članica KK “Kristal”, postala je svetska kadetska prvakinja, osvojivši prvo zlato za Srbiju u istoriji ženskog kadetskog kuglanja, dok je u “miks tandemu” sa Vukom Boškovim, članom KK “Banat”, osvojila bronzanu medalju. Nakon osvajanja titule državnih prvakinja KK “Kristal”, zrenjaninski kuglaši su ovim nastavili niz uspeha i dobrih rezultata na domaćoj i međunarodnoj sceni.
 
Gradonačelnik Janjić čestitao im je na uspehu i istakao da je ovo lepa vest ne samo za Zrenjanin, već i za celokupnu sportsku javnost Srbije, jer je kuglanje sport u koji se u svetu dosta ulaže, a konkurencija je sve jača.
“Donosimo medalje u kadetskoj konkurenciji u jednom sportu u kom nismo velesila i ja sam ponosan na ove naše mlade sugrađane. U gradu rade i takmiče se dva kuglaška kluba, uspesi su vidljivi svake godine i osvoji se neka medalja, bilo u kadetskoj, juniorskoj ili seniorskoj konkurenciji i mi smo odlučili da u Zrenjaninu gradimo novu kuglanu. Postojeće kuglane ne zadovoljavaju neke svetske standarde, ne možemo da se kandidujemo za neka značajnija takmičenja i prvenstva, a imamo želju za tako nešto. U saradnji s naša dva kluba pripremićemo u narednom periodu odgovarajući projekat i dogovoriti se da li ćemo pristupiti adaptaciji postojećeg ili ćemo na nekoj novoj lokaciji graditi potpuno novi objekat, u svakom slučaju, grad će dobiti kuglanu prilagođenu najvišim standardima”, kazao je gradonačelnik.    
 
 
 
Vladana Obrenić, svetska kadetska prvakinja, članica je Kuglaškog kluba “Kristal” i kuglanjem se bavi tri godine. Završila je treći razred Zrenjaninske gimnazije, a od naredne godine takmičiće se u juniorskoj konkurenciji. 
“Takmičenje u Rumuniji je bilo odlično, to su i rezultati pokazali, a konkurencija je bila zaista jaka, jer je devojka koja je osvojila drugo mesto imala samo čunj manje oboren od mene. Redovno treniram, vikendom su utakmice i pripremam se za naredna takmičenja. Kuglanje je naporan sport, ali za mene više psihički nego fizički. Za uspeh je značajno i jedno i drugo, i dobra fizička pripremljenost i prava taktika”, istakla je ona. 
 
U pojedinačnom finalu, Obrenićeva je oborila 585 čunjeva i za čunj pretekla vodeću posle prvog „bloka“ slovačku reprezentativku Aleksandru Durackovu (584), dok je bronzu osvojila Poljakinja Julija Sidlo sa 572 čunja. 
 
 
 
Vuk Boškov učenik je Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla”, nastupa za Kuglaški klub “Banat” i ističe rivalitet dva gradska kluba. Njegove ambicije vezane su za naredna svetska takmičenja i za njih se priprema trenirajući nekoliko puta nedeljno. Za medalju u “miks tandemu” skromno ističe zaslugu saigrača, Vladane Obrenić. Kao najveće rivale na stazi označava Nemce, Hrvate, Austrijance. 
 
Vuk je osvojio bronzanu medalju u “miks tandemu” sa Vladanom Obrenić, sa ukupno 1.164 oborena čunja (Obrenić 601, Boškov 563). Zlato je sa 1.174 čunja pripalo Hrvatskoj, a srebro Česima sa 1.168 čunjeva. Četvrto mesto osvojio je miks par Slovenije sa samo jednim čunjem manje od Srbije. Treba istaći da je u prestižnom bodovanju za Kup nacija Srbija osvojila treće mesto, iza Nemačke i Slovenije.