Slovačka i Mađarska na 2. ''Festivalu tradicije i kulture''

Republika Slovačka i Republika Mađarska predstaviće se na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu 28. i 29. avgusta, u okviru druge po redu manifestacije “Festival tradicije i kulture”, a istovremeno će se održati 35. takmičenje u kuvanju riblje čorbe “Zlatni kotlić” i 11. “Memorijal Đula Farkaš - Farki”. Ovi prateći događaji manifestacije “Dani piva” najavljeni su danas na konferenciji za novinare u Gradskoj kući, na kojoj su se predstavnicima medija obratili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina, menadžer turizma u Ribarskom gazdinstvu “Ečka” Milivoj Putić, direktor Kulturnog centra Kisač Pavel Surovi i glavni menadžer BTC-EGTC saradnje Republike Mađarske i Srbije na polju ekonomije, kulture, turizma Mikloš Koso.
 
 
 
Kako je istaknuto, cilj predstavljanja Slovačke i Mađarske jeste jačanje prekogranične saradnje s predtsvnicima tih prijateljskih država na poljima evropskih projekata, turizma i kulture, ali i prikazivanja bogatstva različitosti i multikulturalnosti. Upravo taj akcenat multikulturalnosti naglasio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je rekao da to predstavlja najveće bogatstvo Zrenjanina, Banata i Vojvodine.
“To je upravo poruka i cilj ove manifestacije, ali takođe i mogućnost da se ostvari tesna saradnja i realizuju brojni projekti, ovo jeste prilika da vidimo kakvim kulturnim, turističkim bogatstvima raspolažu naši susedi, da mi prezentujemo naše potencijale i da već koliko ove i narednih godina organizujemo zajedničke skupove, razmene iskustava i svakako realizujemo različite projekte”, rekao je Radišić.
 
 
 
Predstavljanje Republike Slovačke najavio je direktor Kulturnog centra Kisač Pavel Surovi, istakavši da su Slovaci i Srbi dva bratska naroda, da su to oduvek bili, a da je sada došao trenutak da se ta saradnja proširi u Gradu Zrenjaninu.
“Na ovaj način možemo dovesti i investitore da se predstave, da budu prisutna u Zrenjaninu različita privredna društva, banje, turističke destinacije iz Slovačke. Slovaci, kao i Mađari i Rumuni, Nemci, svi se ovde osećaju kao Zrenjaninci, u jednoj ovakvoj multikulturalnoj sredini”, kazao je Surovi i najavio šta će posetioci moći da vide na festivalu 28. avgusta, kada će se predstaviti Slovačka.
 
“Pripremamo ekskluzivnu izložbu pod nazivom “Slovačka lepota” u Narodnom muzeju, biće promovisana knjiga i organizovana modna revija starih slovačkih narodnih nošnji. Doći će gosti iz Slovačke, predstaviće se slovačka kulturno-umetnička društva iz Vojvodine i želimo da to življenje Slovaka na ovim prostorima duže od tri veka, kao i naše slovačke korene, predstavimo na jedan savremen način”, najavio je programe Pavel Surovi. 
 
 
Republika Mađarska predstaviće 29. avgusta kulturu, tradiciju, turizam, privredu i investicije, a Mikloš Koso, kroz nove evropske fondove prekogranične saradnje, vidi u narednom periodu mogućnost za značajno unapređenje saradnje između Republike Srbije, Grada Zrenjanina i regija u Republici Mađarskoj.
“Predstaviće se dugogodišnji saradnici Grada Zrenjanina, gradovi Bekeščaba i Đula, kao i Morahalom, koji smatram jednim od strateških partnera Grada Zrenjanina. Biće prisutan i grad Debrecen, jedan od najjačih privrednih centara Mađarske, koji je u poslednjem periodu realizovao velike investicije. Angažovali smo i dijasporu, pa će tako doći i jedno mađarsko udruženje iz Temišvara, koje će se predstaviti kroz folklor”, kazao je Koso. 
 
Direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina istakao je značaj proširenja saradnje s inostranim partnerima, koji u naš grad dolaze sa svim svojim specifičnostima, tradicijom, kulturom i svim što nose sa sobom. 
“Očekujemo tih dana puno gostiju iz Slovačke i Mađarske u našem gradu, predstavnika ambasada, funkcionere gradova i organizacija iz tih zemalja i raznovrstan kulturno-umetnički program. Uz sve to, 29. avgusta nas očekuje tradicionalno takmičenje u kuvanju riblje čorbe, a u program smo uvrstili i nešto na čemu ćemo insistirati i narednih godina, a to je učešće naseljenih mesta s naše teritorije, ovoga puta onih koja su naseljena slovačkim i mađarskim narodom. Neće izostati ni predstavljanje turističkih organizacija i banja Srbije”, rekao je Ljubotina. 
 
 
Ribarsko gazdinstvo “Ečka” i ovoga puta se odazvalo pozivu za učešće u manifestaciji i po rečima menadžera turizma u tom kolektivu, Milivoja Putića, jedan od najvećih ribnjaka u Evropi obezbediće 300 kilograma ribe za pripremu hiljadu litara riblje čorbe.
“Pripremaćemo na trgu oko 2000 porcija riblje čorbe, koje će biti besplatno deljene gostima i sugrađanima, čime će ribnjak promovisati svoju gastronomsku ponudu, proizvodnju i svoj nadaleko čuveni brend, Ečanskog šarana i uveličati manifestaciju”, naveo je Putić.