Ambasador Kube Gustavo Trista del Todo u poseti Zrenjaninu

Njegova ekselencija ambasador Republike Kube u Srbiji Gustavo Trista del Todo boravio je danas u Zrenjaninu. Nakon razgovora u Gradskoj kući s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, ambasador sa suprugom je posetio gradske ustanove kulture - Narodno pozorište “Toša Jovanović”, Savremenu galeriju i Narodni muzej. Posetu Zrenjaninu je, mimo protokola, završio u kafeu “Vinil”, gde je zaposlena i Kubanka Niuvis Saburnin Peres, sada udata za našeg sugrađanina Sebastijana Kerekeša, odnedavno bubnjara popularne grupe “Neverne bebe”.  
 
 
 
 
Gustavo Trista del Todo postavljen je za ambasadora krajem prošle godine i ovo je njegova prva poseta našem gradu. Iako ima za sobom decenije diplomatskog iskustva, jer je kao službenik kubanskog Ministarstva inostranih poslova i ataše u ambasadi već boravio u nekadašnjoj Jugoslaviji, nije imao priliku da do danas poseti Zrenjanin. 
 
Gradonačelnik Janjić izrazio je zadovoljstvo zbog posete kubanskog ambasadora i ukazane pažnje našem gradu. Rekao je da je Njegovoj ekselenciji pokušao da prenese deo bogate istorije i kulture grada, ali ga je, pre svega, informisao o aktuelnim velikim investicijama i planovima.
“Razgovarali smo i o kulturnoj saradnji, to je ono što možemo najbrže da realizujemo i očekujemo vrlo brzo goste iz Kube, a ambasador će nam pomoći u tome. Sve je više naših ljudi, turista, na Kubi, kako nam je rekao ambasador, više od šest hiljada turista iz Srbije je ove godine posetilo tu zemlju, a očekujemo i više gostiju sa Kube kod nas, i tu može i Zrenjanin da bude interesantan”, kazao je Čedomir Janjić.
 
 
 
 
Na tečnom srpskom jeziku ambasador Trista del Todo rekao je da je današnja poseta našem gradu za njega značajan događaj i u ličnom pogledu. 
“Lep grad, dobri ljudi, prvi utisci su jako dobri, nadam se uzajamnoj saradnji i mom ponovnom dolasku ovde. Naši narodi slični su po mentalitetu, iako smo daleko jedni od drugih, otvoreni smo, iskreni, veseli i meni je ne samo čast što boravim u Srbiji, već se ovde i zaista dobro osećam. Boraviću u Beogradu još tri godine, početak je protekao izuzetno dobro i mislim da će međusobni odnosi naših država, koji su inače odlični, još više napredovati”, istakao je ambasador Republike Kube nakon razgovora s gradonačelnikom Janjićem i njegovim saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicima Duškom Radišićem, Simom Salapurom i Draganom Ćapinom, kao i narodnim poslanikom Mirkom Krlićem, predsednikom Odbora Skupštine Srbije za kulturu i informisanje, koji je već imao priliku da u Beogradu sarađuje s ambasadorom. 
 
 
 
 
Posetom sadašnjeg ambasadora Kube nastavljena je lepa tradicija saradnje između Ambasade Kube u Srbiji i Grada Zrenjanina, jer je njegova prethodnica na tom mestu, ambasadorka Mercedes Martinez Valdes boravila dva puta u Zrenjaninu: 1. marta 2012. godine i 11. februara 2013. godine, kada su u našem gradu realizovani i zanimljivi kulturno-edukativni programi posvećeni toj prijateljskoj zemlji.