Ministar Nedimović u Zrenjaninu: data saglasnost za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović razgovarao je danas u Gradskoj kući u Zrenjaninu s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a tokom dužeg sastanka bilo je reči o svim aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede, posebno onim koje su inicirane od strane samih poljoprivrednih proizvođača. 
 
Licitacija za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta uslediće veoma brzo, jer je Ministarstvo dalo saglasnost na program Gradu Zrenjaninu i Grad Zrenjanin obavezao se da vrlo brzo raspiše licitaciju za poljoprivredno zemljište, prvi i drugi krug, saopštio je ministar Nedimović. 
“Ono što je trend ove godine, mi ćemo skoro 500 hiljada hektara zemljišta imati pod zakupom, što na licitacijama, što pod pravom prečeg zakupa i cene su mnogo veće nego što su bile prethodnih godina na licitaciji. Ono što je i dalje problem, to je odnos između stočara i ratara i ja sam juče formirao Radnu grupu za izmenu zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bismo ovaj, uslovno rečeno “sukob mišljenja” između njih probali da rešimo. Dosta je tu ograničenja koja nas muče, jer u centralnoj Srbiji državnog poljoprivrednog zemljišta i nema, a moraju svi imati ista prava, i iste subvencije”, kazao je Nedimović. 
 
 
 
Po njegovim rečima, razgovor s poljoprivrednicima i lokalnim samoupravama je prioritet u radu Ministarstva poljoprivrede, jer lokalnim samoupravama pripada veliki deo nadležnosti oko davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta. Konkretan rezultat je davanje saglasnosti na godišnji program i licitacije.  
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić napomenuo je da je bio u kontaktu s ministrom tokom nekoliko prethodnih nedelja, da je Grad Zrenjanin uspeo da završi program korišćenja poljoprivrednog zemljišta i da će brzo biti raspisana licitacija. Govorio je i o spečavanju uzurpacija poljoprivrednog zemljišta, što je takođe predstavljalo problem u prethodnom periodu.
“Mi smo servis države ovde, u lokalu, i u njihovo ime i organizujemo licitaciju. Bilo je uzurpacija poljoprivrednog zemljišta prošle godine, videli ste kako smo se obračunali s takvim licima, ove godine smo imali još više informacija, od samih poljoprivrednika sa terena, tako da smo još više površina rešili i još više sredstava uneli u budžet”, rekao je Janjić i podsetio na dobro organizovanu Poljočuvarsku službu, aktivnu Komunalnu policiju i Policijsku upravu, kao i na dobru saradnju Grada i poljoprivrednika s Poljoprivrednom stručnom službom”, naglasio je on.
 
 
 
Odgovarajući na brojna pitanja novinara, ministar se osvrnuo i na cenu goriva. Kazao je da će biti sklopljen aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom oko subvencija na troškove goriva, pa će onda biti više reči o tome. 
“Ono što nije sporno jeste da mi, u okruženju, realno, imamo mnogo veće troškove proizvodnje u pogledu ovog energenta, razgovarao sam o tome nekoliko puta i s Ministarstvom finansija, zajedno radimo i pokušaćemo da nađemo rešenje, ali bez ugrožavanja finansijske stabilnosti zemlje”. objasnio je Nedimović.
 
Pomenuo je i da zemljište koje je određenim odlukama dodeljeno kompaniji “Tenis” ide sada na licitaciju, sve do trenutka dok ta kompanija 1. novembra 2019. godine ne uđe u posed, ukoliko zaključi ugovor. 
“To zemljište ide sada na licitaciju, tako da nema priče da će to biti predmet zloupotreba i uzurpacija. Tu nema nikakve dileme. Zahvalan sam lokalnoj upravi u Zrenjaninu što je s uzurpiranih površina skidala useve i to je trend koji ćemo mi nastaviti”, zaključio je i najavio puštanje u rad i softvera na sajtu Ministarstva poljoprivrede, putem kog će svima biti dostupni svi podaci o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
 
 
Bilo je reči tokom današnjeg sastanka i o podršci Grada Zrenjanina poljoprivrednim proizvođačima, ratarima, stočarima, pčelarima, i daljim aktivnostima na tom planu.      
“Poznato je da Grad Zrenjanin ima značajan poljoprivredni budžet iz kog su finansirani različti projekti, od ravnanja atarskih puteva, kopanja kanala za navodnjavanje i odbvodnjavanje, bušenja bunara u atarima, stočarima su poklonjena 93 rasna grla simentalki, dele se sada i teladi, pomažemo i našim pčelarima. Na dobar odziv i reakcije naišla je i naša akcija subvencionisanja kamata na bankarske kredite i s takvim i sličnim aktivnostima nastavićemo i u narednom periodu”, podsetio je gradonačelnik Janjić.