Otvoren 2. ZR-BizNet: Zrenjanin pravi primer kako da lokalno postane privlačno

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije, Katarina Jovanović Obradović, svečano je danas, u sportsko-sajamskoj hali “Medison”, otvorila drugu po redu privrednu manifestaciju “ZR-BizNet”, istakavši da su organizatori učinili napor da ona bude masovnija i posećenija nego prošle godine, sa novim sadržajima i većim brojem učesnika i programa. 
 
 
 
 
Napomenula je da je osnovni zadatak Ministarstva privrede da podstiče privredni razvoj u našoj zemlji.
“U prethodnom periodu puno smo radili, pažnja je bila na privlačenju investicija i unapređenju poslovnog okruženja. Mislim da se u Zrenjaninu najbolje osećaju i da će se tek osetiti pozitivni rezultati dolaska velikih stranih kompanija, ali govorimo i o podršci domaćim kompanijama, malim i srednjim preduzećima, koju realizujemo s našim partnerima. Kada govorimo o poslovnom okruženju, mnogo toga je urađeno, a ja bi iskoristila priliku da ukažem na veliki projekat koji realizujemo zajedno s partnerima u Vladi, “E-papir”, a koji se odnosi na unapređenje svih administrativnih procedura s kojima se susreću privrednici kada komuniciraju s državnom upravom”, istakla je Katarina Jovanović Obradović.
 
 
 
 
Goste i učesnike sajma pozdravio je, u ime domaćina, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, istakavši da posle lepih vesti iz Pekinga, prethodnih dana, sve ono što je rađeno na promociji Zrenjanina kao dobrog mesta za investiranje i privređivanje, polako pokazuje svoje rezultate.
“Samo prošle godine preko tri hiljade novih radnih mesta otvoreno je u gradu Zrenjaninu, ove godine između 1500 i 1600, a čuli ste ko nam dolazi sledeće godine, kakve su investicije, preko milijardu dolara biće uloženo, pre svega, u proizvodnju i sve to je sjajna vest ne samo za grad Zrenjanin, već za celu Srbiju”, kazao je gradonačelnik, osvrnuvši se i na domaće preduzetnike.
 
“Posebno mi je drago što mogu da pozdravim zrenjaninske preduzetnike i male privrednike, koji više nisu “mali”, koji se razvijaju i rame uz rame sa stranim investitorima učestvuju u kupovini zemljišta u našim industrijskim zonama i mislim da je to pravi pokazatelj da se privreda u Zrenjaninu razvija i da ovaj grad ponovo postaje industrijski centar, ne samo srednjeg Banata, nego cele regije”.  
 
 
 
 
Govoreći o sajmu ZR-BizNet, rekao je da je ideja Grada Zrenjanina i organizatora bila da se napravi moderniji sajam, na tradicijama nekadašnjeg INOKOP-a, u renoviranom sportsko-sajamskom prostoru hale “Medison”, te da sve to ide u dobrom pravcu, da se već primećuju pozitivne razlike u odnosu na prvo izdanje sajma.
 
Na otvaranju su govorili i Nermina Ljubović, savetnica predsednika Privredne komore Srbije, kao i Dragoljub Bjeloglav, predstavnik Unije poslodavaca Srbije i kompanije “PerSu”, generalnog pokrovitelja manifestacije, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva privrede, Privredne komore Srbije i privrednih komora nekoliko gradova iz Srbije, razvojnih agencija Srbije i Vojvodine, Unije poslodavaca Srbije, poslovnih asocijacija, investicionih fondova, banaka.

 
 
 
Nermina Ljubović ukazala je na značaj vesti koje su proteklih dana stizale iz Kine, a ticale su se upravo Zrenjanina.
“Mislim da nema grada u Srbiji u koji je u samo jednom danu stiglo toliko dobrih vesti, kao što je stiglo u Zrenjanin iz Kine. Zrenjanin je pravi primer kako lokalno može da postane privlačno i koliko se isplati unapređenje poslovnog ambijenta na lokalu”, kazala je ona. 
 
Organizator 2. ZR-BizNet-a su Grad Zrenjanin, Privredna komora Srbije - RPK Zrenjanin, Unija poslodavaca Srbije - Poslodavci Zrenjanina, Opšte udruženje preduzetnika. Generalni pokrovitelj je kompanija “PerSu”.
 
Učesnicima ZR-BizNet-a se nudi mogućnost upoznavanja domaćih i stranih izlagača, besplatne obuke i radionice, B2B sastanci sa najuspešnijim privrednicima iz Srbije, prezentacija IT rešenja i usluga u privredi, umrežavanje i takođe učešće na sajmu zapošljavanja, ukoliko imaju potražnju za radnom snagom. 
 
Posetioci manifestacije mogu bolje da upoznaju privredu regiona, da obiđu prvi popodnevni market u Karađorđevom parku (petak, 21. septembar, od 16-21 časova), da se zabave uz muziku i degustaciju zanatskih proizvoda, da obiđu prvu pijacu za decu, takođe u parku pored hale (subota, 22. septembar, 10-12 časova), ili da nađu posao ako im je potreban, na Sajmu zapošljavanja (subota, 10-12 časova, hala “Medison”). Sajam traje do subote, 22. septembra, a kapije hale “Medison” biće otvorene za posetioce od 10-18 časova, ulaz je besplatan.