Ambasador Kine Li Mančang u radnoj poseti Zrenjaninu

Njegova ekselencija ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang boravi danas sa saradnicima iz ambasade u radnoj poseti Zrenjaninu. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovao je i ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević, a domaćin prijema, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, goste je dočekao uz saradnike, načelnika Оdeljenja za privredu Gradske uprave Gorana Kravarušića i šefa Odseka za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Jovana Vukanovića. 
 
 
 
Na početku današnje posete upriličen je radni sastanak, a potom su gosti obišli industrijsku zonu “Jugoistok-Ečka”, u kojoj će biti realizovana najveća direktna strana investicija u Srbiji, fabrika za proizvodnju pneumatika kineske kompanije “Šandong Linglong”. Dolazak te investicije vredne skoro milijardu dolara, kako se i očekivalo, povukao je i čitav niz novih privrednih aktivnosti i nastavak saradnje na relaciji Kina-Srbija-Zrenjanin, pa je tako ambasador Mančang došao danas u radnu posetu našem gradu s osnovnim ciljem da se informiše o toku investicije i šta je do sada preduzeto u okviru priprema za otvaranje gradilišta, koje je najavljeno za proleće naredne godine.
 
 
 
Ambasadoru Mančangu je predočeno, uz planove, mape i prilikom neposrednog obilaska lokacije, šta je Grad Zrenjanin operativno i administrativno učinio u prethodnom periodu u fazi priprema i šta od aktivnosti predstoji tokom narednih meseci, a bilo je reči i o drugoj velikoj investiciji iz Kine, izgradnji pogona za proizvodnju cink-oksida, vrednosti 100 miliona evra, koja bi takođe trebalo da se realizuje u okviru zone “Jugoistok”.