Futsal Srbija-Poljska i plivački miting ''Kup Zrenjanina 2018'' u našem gradu

Futsal reprezentacije Srbije i Poljske sutra će, 30. oktobra, odigrati prijateljsku utakmicu u zrenjaninskoj “Kristalnoj dvorani”, s početkom u 18 časova, a naš grad će od četvrtka do nedelje, od 1-4. novembra, biti domaćin još jednog međunarodnog sportskog događaja - 26. plivačkog mitinga “Kup Zrenjanina 2018.”, na bazenu SC “Jug” na Šećerani, najavljeno je danas na konferencijama za novinare održanim u Gradskoj kući.
 
 
Još jedno gostovanje futsal reprezentacije Srbije, u okviru priprema za Evropsko prvenstvo 2020. godine, u našem gradu najavili su pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i predstavnici futsal asocijacija Srbije i Poljske - selektor reprezentacije Srbije Goran Ivančić, igrač Kristijan Radin, inače naš sugrađanin, selektor reprezentacije Poljske Blažek Korčinski i tim menadžer Mateuš Golaš.  
 
Simo Salapura je članovima obe selekcije poželeo prijatan boravak u našem gradu i istakao da je odigravanje ovog meča u Zrenjaninu još jedna potvrda dobre saradnje grada i različitih nacionalnih granskih sportskih saveza. Pozvao je naše sugrađane, ljubitelje sporta, da slično kao protekle nedelje, kada je igran rukometni meč Srbija-Belgija, ispune sportsku halu do poslednjeg mesta.  
“Ove utakmice prilika su i za adekvatnu promociju sporta u lokalu, u našem gradu. Dobar lokalni klub, SAS, takođe je dobra referenca za odigravanje utakmica reprezentacije i ja i ovoga puta pozivam navijače, pre svega školarce, da dođu u dvoranu, pokažu kulturu navijanja i da još jednom pošaljemo lepu sliku iz naše “Kristalne dvorane”, verujem uz pobedu naše reprezentacije”, poručio je Salapura.    
 
 
 
Selektor reprezentacije Ivančić zahvalio se predstavnicima Grada Zrenjanina na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji svake utakmice nacionalne selekcije u našem gradu. 
“Nismo slučajno odabrali Zrenjanin za mesto ovog susreta. Desetak puta smo već nastupali ovde, u prijateljskim i zvaničnim utakmicama, uvek pred punom dvoranom i u odličnoj atmosferi”, kazao je selektor Srbije.
 
Čelnici poljske futsal reprezentacije izuzetno su zadovoljni boravkom u Zrenjaninu i zahvalni na gostoprimstvu. Selektor Poljske kazao je da je predstojeći meč prilika za njegovu reprezentaciju da odmeri snage, u ovom trenutku, s kvalitetnijim protivnikom i očekuje da nakon dva susreta sa Srbijom, danas u Pančevu i sutra u Zrenjaninu, podigne nivo pripremljenosti svoje selekcije. 
 
 
 
Organizator meča i začetnik futsala u našem gradu, Simo Batinica, kaže da je u ovom sportu od 2002. godine i da se uvek trudi da pokaže da Zrenjanin zaista voli futsal i da svaki put na najbolji način želi da ugosti reprezentaciju Srbije. 
 
 
Tradicionalni plivački miting “Gran pri - Kup Zrenjanina 2018.” po prvi put je uvršten u zvanični kalendar Svetske plivačke federacije, kao jedno od kvalifikacionih takmičenja A-kategorije za postizanje norme za nastup na svetskom prvenstvu.  
 
Najavljujući i ovo takmičenje, pomoćnik gradonačelnika je rekao da ulaganja Grada Zrenjanina u sportsku infrastrukturu i sportske programe dovode i do toga da takmičenja koja se organizuju u našem gradu dobijaju i na masovnosti i na rejtingu. 
“Takav je slučaj i sa ovim plivačkim mitingom, koji je prvi put uvršten u zvanični kalendar svetske plivačke federacije. Nadamo se da će Grad Zrenjanin i Plivački klub “Proleter” biti odlični domaćini za više od 500 učesnika ovog takmičenja iz 13 reprezentacija, koji će u našem gradu boraviti puna četiri dana”, kazao je Salapura.
 
 
 
O takmičenju su govorili i predsednik Plivačkog kluba “Proleter” Branislav Vlaisavljević i direktor takmičenja Dragan Jocić koji podseća da se miting održava 26. put, a pod ovim imenom u nekoliko poslednjih godina. Zadovoljan je širenjem te priče i uvrštenjem mitinga u zvanične plivačke kalendare. 
“Ima nekih desetak takmičenja u Evropi gde mogu da se plivaju norme za svetska prvenstva, mi smo sada jedno od njih, tako da smo lestvicu svakako podigli na viši nivo, i organizaciono i što se tiče kvaliteta plivača koji nam dolaze”, naveo je Jocić i dodao da će učesnici stići sa tri kontinenta i iz oko 60 klubova.
 
 
 
“Biće tu i reprezentacije Alžira, Sirije, Turske, Grčke i Makedonije, kao i plivači reprezentativci Mađarske, Rumunije, Bugarske, Slovenije i naše zemlje, koji će nastupiti za svoje klubove. Uvrstili smo u takmičenje i oko 60-70 naših takmičara, plivača “Proletera”, koji će nastupiti u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Očekujemo jako dobro i kvalitetno plivanje, prepodne su na programu kvalifikacije, počev od 10 časova, a od 18 časova svakog dana su na programu finala. Ceremonija otvaranja takmičenje je u četvrtak, od 17.45 časova”, kazao je.