Počela ''Dečija nedelja'' - gradonačelnik ugostio učenike OŠ ''Dositej Obradović''

Nizom različitih manifestacija, od danas do 7. oktobra, u Zrenjaninu će tradicionalno biti obeležena “Dečija nedelja”. Tim povodom danas je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima ugostio tridesetak učenika OŠ “Dositej Obradović” i profesora predmeta Građansko vaspitanje, Ljiljanu Arvai. Učenici koji pohađaju taj predmet, uzrasta od šestog do osmog razreda, razgovarali su s gradonačelnikom u Baroknoj sali Gradske kuće, a prisustvovali su i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Simo Salapura, kao i zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica.
 
 
 
Nakon što ih je upoznao s istorijatom Gradske kuće i funkcijom Barokne sale, gradonačelnik je svojim gostima prepustio da mu postavljaju pitanja o svim temama koje ih zanimaju, što ih je podstaklo da budu zaista aktivni i kreativni, pa je razgovor potrajao gotovo dva školska časa. 
 
Osim što su se interesovali za aktivnosti gradonačelnika i raspored njegovog radnog dana, zanimale su ih različite gradske teme, a bilo je i predloga da se u Zrenjaninu napravi, ili organizuje, nešto čega trenutno nema. Učenici su pokazali zavidno interesovanje za oblast ekologije, čistoću grada, jezera i reke Begej, kupališta Peskara, vode za piće, problem kafilerije i kanalizacije, održavanje dečjih igrališta, sportskih terena, fasada. Bilo je i reči i o oblastima u kojima grad nema nadležnosti, kao što je održavanje magistralnih puteva i železničke pruge, ali su i na ta pitanja dobili odgovore. 
 
 
 
Nije izostavljeno ni školstvo, posebno mogućnost otvaranja novih odeljenja i smerova, o čemu se takođe odlučuje mimo lokalne samouprave, u Ministarstvu prosvete, ali uz saradnju s gradom i potrebama lokalne privrede. Gradonačelnik je podsetio na nova odeljenja u Tehničkoj školi i Gimnaziji, u IT sektoru, oblasti istraživanja nafte i gasa i mehatronici i izrazio očekivanja da će, zashvaljujući investitorima i njihovoj potrebi za određenim kadrovima, toga u narednom periodu biti još. Najavio je i mogućnost izgradnje nove srednje škole u “Maloj Americi” ili fizičko spajanje dve susedne škole, Tehničke i “Uroš Predić”, uz izgradnju savremene sportske sale, pa i bazena, o čemu će još biti reči. 
 
 
 
Na pitanje jednog učenika da li će se ponovo proizvoditi zrenjaninsko pivo, gradonačelnik je saopštio i pomalo ekskluzivnu vest da očekuje skoru realizaciju tog projekta i jednu od dve mogućnosti - da proizvodnja zrenjaninskog piva bude poverena nekoj od velikih i zvučnih pivara ili da domaći investitor pokrene određenu proizvodnju u postojećim pogonima. 
 
Učenici su se pohvalili da su zainteresovani za razvoj turizma u gradu Zrenjaninu, s posebnim akcentom na potencijale reke Begej, o čemu su izradili i posebnu publikaciju koju je gradonačelniku i njegovim saradnicima poklonila profesorka Arvai. Gradonačelnik je najavio početak realizacije projekta koji finansira Evropska unija, a sprovodi se u saradnji s partnerom iz Rumunije, na čišćenju reke, osposobljavanju prevodnica za plovni saobraćaj i izgradnji marine nedaleko od centra Zrenjanina. Istakao je i da smo na dobrom putu da rešimo problem nadležnosti nad jezerima u centru grada s preduzećem “Vode Vojvodine”, čime bi grad dobio značajnije mogućnosti da ih revitalizuje i održava. 
 
 
 
Za iskazanu aktivnost tokom današnjeg susreta u Gradskoj kući i zainteresovanost za svoj grad i rešavanje problema u njemu, gradonačelnik Čedomir Janjić sugerisao je profesorki da učenike nagradi najvišim ocenama, a pojedine od njih, koji su mu postavili i najviše pitanja, posebno je pohvalio.