Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u Zrenjaninu: više značajnih događaja za grad

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović danas je u Zrenjaninu posetila brodogradilište “Rubikon” u kom se ponovo izrađuju brodovi i označila nastavak radova na izgradnji obilaznog magistralnog puta oko grada u dužini od 3,7 kilometara. Najavila je i aktivnosti usmerene ka konačnom završetku obilaznice, aktivnosti oko aerodroma Ečka, a istakla je i da je od danas ponovo uspostavljen železnički saobraćaj između Zrenjanina i Novog Sada, koji je bio u prekidu sedam godina.  
 
Sve ove vesti i događaji istaknuti su kao značajni za Grad Zrenjanin, u oblasti ekonomije i saobraćajne infrastrukture, jer ponovo radi, na istoj lokaciji, nekada uspešan brodograditeljski kolektiv, a nastavljaju se i dugoočekivani radovi na obilaznici, uključujući i izgradnju najzahtevnijeg objekta na čitavoj trasi - mosta preko Begeja. 
 
 
 
Poseta prof. dr Zorane Mihajlović počela je radnim sastankom u Gradskoj kući s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, a ispred Vlade Srbije prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, državni sekretari Radoje Savičić, Miodrag Poledica i Imre Kern, pomoćnici ministra Veljko Kovačević, Saša Stojanović i Zoran Ilić, kao i direktori JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak i Infrastruktura Železnice Srbije Miroljub Jeftić.  
 
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potom se, na Temišvarskom drumu, mestu gde je otvoreno gradilište obilaznice, informisala o dosada završenim radovima i izgrađenim deonicama. Radovi su obustavljeni 2008. godine, nakon što je izgrađeno 7,1 kilometara trase, što odgovara približno polovini ukupne dužine. 
 
 
 
Prof. dr Zorana Mihajlović prokomentarisala je nastavak radova, istakavši da je obilaznica oko Zrenjanina tema aktuelna nekoliko decenija.
- Urađen je jedan broj kilometara u prethodnom periodu, a ono što se očekuje jeste završetak projekta. Završetak radova očekujemo u septembru naredne godine, ali tu  nećemo stati, jer, ostalo je još 3,7 kilometara da bi konačno obilaznica oko Zrenjanina bila gotova. Od “Puteva Srbije” očekujemo da raspišu poziv za projektno - tehničku dokumentaciju i tender za to sledeće godine, sa nadom da sledeće godine, na leto, dobijemo izvođače i za tih preostalih 3,7 kilometara i praktično da za dve godine imamo kraj priče o obilaznici oko Zrenjanina - rekla je ona.
 
Ministarka Mihajlović je ukazala da je završetak obilaznice od velikog značaja za naš grad jer će na taj način biti izmešten teretni saobraćaj iz centra grada. 
- S jedne strane smo presrećni što se otvaraju fabrike i što su to fabrike koje takođe prevoze i velike terete, a s druge strane moramo građanima omogućiti da imaju normalan i komotan život i drago mi je što danas počinjemo ove radove - navela je onaukazavši da vrednost radova iznosi 350 miliona dinara plus pdv, a izvođač je “Energoprojekt”.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić je ukazao da je danas veliki dan za Zrenjanince, jer se obilaznica radi više decenija.
- Urađen je do sada 7,1 kilometar, a zahvaljujući Vladi Srbije krećemo u realizaciju ovih 3,7 kilometara i najskupljim objektom na trasi, a to je most na Begeju. Danas smo dogovorili da zajedno sa “Putevima Srbije” krenemo u otkup zemljišta i projektovanje, i kao što ste čuli, za dve godine očekujemo konačno završetak obilaznice oko grada - rekao je gradonačelnik. 
 
Radove na obilaznici JP “Putevi Srbije” poverili su tenderom preduzeću “Energoprojekt-Niskogradnja” iz Beograda, a investicija vredna 350 miliona dinara plus PDV podrazumeva izradu saobraćajnice kroz Gradnulički atar, uključujući ukrštanja kružnim raskrsnicama sa Prvomajskom ulicom i Temišvarskim drumom i izgradnju mosta preko Begeja, nedaleko od ukrštanja s Temišvarskim drumom. Završetkom ove deonice, od ukupnih 14,5 kilometara obilaznice nedostajaće još da se izgradi 3,7 kilometara, od Temišvarskog druma do deonice u industrijskoj zoni “Jugoistok-Ečka”. Međutim, već izgradnjom trase na kojoj je danas označen početak radova, stvaraju se uslovi da se u potpunosti izmesti iz gradskih ulica tranzitni saobraćaj iz pravaca Novog Sada, Bečeja i Kikinde prema Srpskoj Crnji, Temišvaru i Vršcu i obrnuto. 
 
 
 
U Brodogradilištu “Rubikon” obratilu su se prof. dr Zorana Mihajlović, gradonačelnik Čedomir Janjić i direktor Marko Pražić.  
 
Potpredsednica Vlade i ministarka Mihajlović rekla je da je Srbija do 2000. godine imala devet aktivnih brodogradilišta
- Nakon toga usledilo je puno loših privatizacija, otpuštanja ljudi i uništavanja brodogradilišta i danas možemo da kažemo da Srbija ima 3 aktivna brodohgradilišta i hvala vam što radite i što imate znanje i vizlju da ovom brodogradilištu vratimo stari sjaj.  Posle sedam godina, stečaja i svega, danas brodogradilište počinje da radi, suštinski već je isporučilo jednu baržu, sada rade druge poslove imaju puno narudžbina, i to je dobro za radnike i za Zrenjanin - poručila je prof. dr Zorana Mihajlović.
 
 
 
Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog početka rada brodogradilišta, za koje je u jednom trenutku izgledalo da se neće oporaviti i ponovo organizovati proizvodnju brodova
- Mnogo ulažemo u to da ispromovišemo grad Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje, ne ide nam loše, mnogo je novih investitora, samo prošle godine 3000 novih radnih mesta u gradu je otvoreno, očekujemo do kraja ove godine oko 1600, ali je poseban osećaj kada se obnovi jedno staro preduzeće, kada su radnici koji su bili pred penzijom i izgubili svaku nadu, sada ponovo ovde i to je nešto čime se ponosim. Zahvaljujem se i Vladi Republike Srbije i predsedniku Vučiću, koji nas prate u svemu ovome i stvaraju dobar ambijent u Srbiji za ostvarivanje ovakvih rezultata - poručio je gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
 
 
Direktor brodogradilišta je istakao da je, nakon uspešnog saniranja posledica stečaja, Brodogradilište na putu vraćanja stare slave i pozicije u svetu brodogradnje. 
“Posle završetka plovila “Santa ponsa”, u završnoj smo fazi sklapanja ugovora o gradnji 6 barži za holandsko tržište. Ovim ugovorom ćemo drastično povećati broj zaposlenih, kako radnika brodogradilišta, tako i onih koji ga opslužuju. Cilj nam je da kapaciteti brodogradilišta budu maksimalno iskorišćeni. U ovom trenutku, u Sektoru za transport kompanije “Rubikon” zaposlena su 103 radnika, još 25 ih je u brodogradilištu, a prisutan je i trend povratka onih radnika koji su donedavno radili u inostranim kompanijama u oblasti brodogradnje. Oni, dakle, svoju buduću egzistenciju i nespornu stručnost, vezuju za ovo brodogradilište, za grad Zrenjanin i Republiku Srbiju”, kazao je Pražić na današnjoj svečanosti u brodogradilištu “Rubikon”.