Svečano dodeljene značke i zahvalnice otadžbine vojnim obveznicima

Svečana dodela znački i zahvalnica otadžbine vojnim obveznicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok ili kurs rezervnih oficira u Vojsci Srbije, u nadležnosti Regionalnog Centra ministarstva odbrane Novi Sad, upriličena je juče u Gradskoj kući u Zrenjaninu. 
 
Regionalni Centar ministarstva odbrane Novi Sad, u saradnji s jedinicama Vojske Srbije i lokalnim samoupravama, već tradicionalno nastavlja sa dodelom znački i zahvalnica otadžbine vojnim obveznicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok ili Kurs rezervnih oficira u Vojsci Srbije.
 
 
 
Značka i zahvalnica otadžbine su vojna priznanja koja se dodeljuju vojnicima nakon odsluženja vojnog roka za doprinos zaštiti i jačanju sistema odbrane Republike Srbije. Ta priznanja dodeljuju se, na osnovu Pravilnika o priznanjima i nenovčanim nagradama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, svim vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok, nakon obustavljanja obaveze služenja vojnog roka 2011. godine.
 
Ovom prilikom su uručena priznanja vojnim obveznicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem i koji su upućeni sa teritorije Regionalnog Centra ministarstva odbrane Novi Sad, čija teritorijalna nadležnost obuhvata sedam upravnih okruga na teritoriji AP Vojvodine.
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, istakavši da su tim činom vojni obveznici iskazali svoju punu odanost i privrženost otadžbini. Kazao je i da je Vojska Srbije institucija u koju građani Srbije imaju najviše poverenja, a tako je sigurno i u Zrenjaninu, gde kasarna garnizona, uz dobru saradnju s gradom, danas izgleda znatno drugačije nego što je to bilo ranije. Ukazao je i na obeležavanje predstojećeg velikog jubileja.
“Posebno svečano biće u Zrenjaninu 17. novembra, kada obeležavamo stotu godišnjicu od oslobođenja u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u tadašnji Veliki Bečkerek. Sve to jasno pokazuje da ovaj grad ima istorijske korene kada su u pitanju vojska, poštovanje vojske i velika je čast biti danas ovde i stajati ispred vas”, poručio je Santovac na jučerašnjoj svečanosti.
 
Skupu se, u ime organizatora, obratio i načelnik Centra ministarstva odbrane Zrenjanin, major Vlastimir Radivojević, koji je rekao da se sada uručuju priznanja vojnim obveznicima koji su dobrovoljno služili vojni rok pod oružjem od 2011-2015. godine iz garnizona Zrenjanin, a njih je ukupno 140.
 
 
 
Svečanosti su prisustvovali i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević, načelnik Regionalnog Centra ministarstva odbrane Novi Sad, potpukovnik Goran Raičević i predstavnik Komande za razvoj Banatske brigade zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, major Rade Daljević. 
 
U Republici Srbiji je dobrovoljno služenje vojnog roka uvedeno 2011. godine, i sada traje šest meseci. Prelaskom na profesionalni koncept popune Vojska Srbije je otvorena i osobama ženskog pola, tako da ima i devojaka i mladića koji konkurišu i odsluže dobrovoljno vojni rok sa oružjem.
 
Uvođenjem u vojnu evidenciju, u godini kada se puni osamnaest godina života, zatim konkurisanjem za Dobrovoljno služenje vojnog roka u Centru ministarstva odbrane u svakoj opštini, započinje procedura prijema. U zavisnosti od potreba jedinica Vojske Srbije i odobrenih uputnih rokova izabrani kandidati se upućuju u jedan od tri centra za obuku Vojske Srbije - Sombor, Valjevo ili Leskovac. Obuka se nastavlja u Centrima za specijalističku obuku, a zatim sledi obavljanje dužnosti u jedinicama Vojske Srbije. Kurs za rezervne oficire realizuje Vojna Akademija u Beogradu. Trenutno je u toku prijavljivanje kandidata za decembarski uputni rok.
 
 
 
Uspešnim završetkom obuke vojnici imaju mogućnost da konkurišu za prijem u profesionalnu vojnu službu. Mnogi od njih su danas profesionalni vojnici, podoficiri, oficiri i vojni službenici. Upravo je u toku konkurs za prijem profesionalnih vojnika.
 
Iako je dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem jedan korak-uslov za prijem u profesionalnu vojnu službu, ove devojke i mladići koji su se opredelili da savladaju mnogobrojne izazove, teškoće i vojnički život, pre svega su pokazali da je odbrana otadžbine na ovim prostorima oduvek predstavljala svetu dužnost, pravo i čast a služenje vojnog roka čin koji služi na ponos vojnika, njihovih porodica, svih nas, naše vojske, naroda i države.