Gradonačelnik Janjić: nastavljamo da podstičemo pčelarstvo u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić danas je, u Multimedijalnoj sali Gradske kuće, potpisao ugovore sa pčelarima sa teritorije Grada Zrenjanina, nakon završenog konkursa za dodelu sredstava za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.
 
 
 
 
Za navedeni konkurs Grad Zrenjanin je agrarnim budžetom izdvojio 2 miliona dinara, a sve sa ciljem osnaživanja malih proizvođača. Obraćajući se pčelarima, gradonačelnik je istakao prepoznavanje poljoprivrede kao izuzetno važne grane u ukupnom privrednom razvoju, i istakao da popularnost mere pomoći pčelarima dokazuje i broj prijava, koje su dvostruko veće od sredstava koja su opredeljena i dodao:
„Prepoznajemo značaj pčelarstva, ove godine za program podrške smo izdvojili 5 miliona, pre par meseci potpisali smo ugovore sa 30 pčelara, za tu namenu izdvojili 3 miliona dinara, a danas potpisujemo ugovore sa još dvadeset njih i to su ne mala sredstva koja izdvajamo za podršku pčelarima. Zahvaljujem vam se ovom prilikom što radite, unapređujete svoju proizvodnju i nadam se da će ove naše mere uticati da se mladi počnu baviti pčelarstvom. Predstoji nam da organizujemo otkup, osnujemo otkupnu stanicu i time omogućimo proizvođačima da ne brinu o plasmanu svojih proizvoda“, istakao je Janjić.
 
 
 
 
Pčelari su ovom prilikom pohvalili meru grada koja se tiče pomoći proizvođačima meda, a jedan od potpisnika ugovora je i Mirko Jurić iz Banatskog Despotovca koji se zahvalio gradonačelniku Čedomiru Janjiću na razumevanju i pružanju pune podrške u cilju daljeg razvijanja i proširenja proizvodnje pčelara sa teritorije Grada Zrenjanina.
 
Pčelari koji su ostvarili pravo na dodelu sredstava u iznosu od 100.000 dinara u obavezi su da u narednih pet godina vrate Gradu pet košnica koje će dalje biti podeljene malim proizvođačima.
 
Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i Saša Santovac, zamenik gradonačelnika i Dragan Ćapin, pomoćnik gradonačelnika.