Narandžasti gerberi i odavanje pošte ženama, žrtvama nasilja

Povodom početka globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, sa zrenjaninskog Malog mosta danas je simbolično spušteno u vodu trideset narandžastih gerbera i minutom ćutanja odata pošta svim ženama, žrtvama nasilja u našoj zemlji tokom ove godine. 
 
Akciju su realizovale predstavnice Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja, Ženske odborničke mreže i Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina. 
 
Kampanja je počela juče, 25. novembra, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.
 
 
 
Tim povodom i Mali most će u periodu od 25. novembra do 10. decembra biti osvetljen samo narandžastom dekorativnom rasvetom. Zrenjanin se ovim pridružuje gradovima širom sveta koji će neke od svojih znamenitih objekata osvetliti narandžastom bojom, zvaničnom bojom kampanje, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. 
 
Nakon odavanja pošte žrtvama nasilja, članica Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja i zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica istakla je da je tragično kada se na takav način izgubi i jedan život, a ove godine je u Srbiji stradalo trideset žena.
- Ono što u ovakvom trenutku, pored dužnog pijeteta prema žrtvama, moram da kažem, to je da država čini ono što treba da čini, pokazali smo svi zajedno da možemo sistemski da se borimo protiv zla koje se manifestuje na ovakav način. Mislim da je novi zakon u praksi pokazao da borba ima smisla, da svaka žrtva može danas na vreme bude zaštićena, da može da se spreči novo zlo i ubistvo žene ili deteta u porodici - navela je Travica i dodala da Grad Zrenjanin, kao i većina gradova u svetu, obeležava ovaj dan.
 
 
 
- Mi ćemo u narednom periodu organizovati niz aktivnosti, a ono što je korak više u odnosu na prethodnu godinu, to je da smo se udružili i zajedničkim snagama pokušavamo da doprinesemo rešavanju problema u okviru svih opština Srednjobanatskog okruga. Zahvaljujem se koleginicama koje su danas pored mene, pre svega zato što u kontinuitetu i iz dana u dan iskazuju dobru volju i snagu da ovaj problem učine što vidljivijim, što je naš posao, a posao institucija je da se bore i da ga na efikasan način rešavaju - poručila je Ljuba Travica.