Obeležen dan Komande za razvoj Banatske brigade

U kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza” u Zrenjaninu danas je svečano obeležen dan Komande za razvoj Banatske brigade, 17. novembar. U prisustvu čelnika zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, lokalne samouprave, Srednjobanatskog i Južnobanatskog upravnog okruga, predstavnika opština sa teritorije koju pokriva Komanda za razvoj banatske brigade i drugih zvaničnika, održana je svečana akademija, a u krugu kasarne prikazan je tehničko-taktički zbor sa vojno-tehničkim sredstvima i delom naoružanja zastupljenim u Komandi za razvoj Banatske brigade.
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina svečanosti je prisustvovao zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Obraćajući se prisutnima, ukazao je da cela ova godina i ceo mesec novembar protiču u znaku istorijskih jubileja koje lokalna samouprava i vojska obeležavaju zajedno. S posebnim zadovoljstvom najavio je sutrašnju prazničnu ceremoniju na Trgu slobode.
- Veoma je značajno prisustvo Vojske Republike Srbije u našem gradu, s čijim pripadnicima sutra na Trgu slobode organizujemo obeležavanje stogodišnjice od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu. Poseban, svečani ton toj manifestaciji daće upravo Vojska Srbije koja će imati prikaz trenutnog stanja naoružanja i opreme jedinice stacionirane u Zrenjaninu. Još jednom pozivam građane da dođu na Trg slobode, da prisustvuju svečanosti, polaganju venaca na spomenik kralju Petru i uveče na koncert Zrenjaninske filharmonije, u “Kristalnoj dvorani” - istakao je Santovac.  
 
 
 
Komandant Komande za razvoj Banatske brigade pukovnik Nikola Dejanović istakao je da je ovogodišnji praznik te jedinice posebno značajan za ceo garnizon i za Grad Zrenjanin koji sutra obeležava 100 godina od oslobađanja od Austro-ugarske vladavine i završetka Velikog rata.   
- Kao i tada, pre jednoga veka, i ove godine grad i vojska Srbije zajednički će obeležiti praznik nizom manifestacija od kojih je nama vrlo značajan današnji praznik, ali i sutrašnja akcija “Otvoreni dan” koji naša jedinica i naš garnizon, uz podršku gradonačelnika Zrenjanina i lokalne samouprave, realizuju na centralnom gradskom trgu. Naše kapije i kapije grada u centru Zrenjanina otvorene su za sve građane dobre volje, koji su pozvani da učestvuju u ovom jubileju i tako uveličaju događaj kojim grad Zrenjanin obeležava vek slobode, a Vojska Srbije prikazaće mogućnosti za izvršavanje svojih zadataka - kazao je pukovnik Dejanović i dodao da je vojska na ovim prostorima uvek bila sinonim za slobodu, za dostojanstvo, čast i patriotizam, uvek uz svoj narod i svoje građane.
 
 
 
- Praznik naše jedinice obeležavamo uz sećanje na naše slavne pretke i 17. novembar 1918. godine, kada je srpska vojska, na čelu sa pukovnikom Dragutinom Ristićem “Brigadirom” ušla u Veliki Bečkerek, čime je ostvarena viševekovna želja našeg naroda, sa ovih prostora, da živi ujedinjen sa braćom južno od Dunava, ujedinjen sa svojom Maticom Srbijom - poručio je Komandant Komande za razvoj Banatske brigade.  
 
Prisutnima se obratio i pukovnik Slaven Bošković, pomoćnik komandanta Komande za obuku za podršku, a upriličen je i prigodan umetnički program. Na početku programa himnu Republike Srbije otpevala je Milica Dosković, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.