Odavanje počasti herojima Velikog rata

Obeležavanje Praznika grada Zrenjanina, stogodišnjice od oslobođenja u Prvom svetskom ratu, počelo je danas u prepodnevnim časovima, polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata i odavanjem počasti herojima i oslobodiocima grada.
 
 
 
Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju položili su predstavnici Grada Zrenjanina, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, a pomen stradalima su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve. U ime Grada Zrenjanina venac su položili sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, član Gradskog veća Slaviša Vlačić i načelnik Odeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije Gradske uprave Dušan Šijan. 
 
 
 
Cveće je položeno i na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću - Brigadiru, komandantu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”, poznatog kao “Gvozdeni puk”, vojne jedinice srpske vojske koja je 17. novembra 1918. godine oslobobodila tadašnji Veliki Bečkerek. U grad je umarširala upravo ulicom koja danas nosi ime Brigadira Ristića i na čijem se početku nalazi spomen-ploča posevećena tom vojskovođi. U ime Grada Zrenjanina venac su položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, zamenica predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljuba Travica i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić. 
 
 
 
Ista delegacija odala je poštu i Vojvodi Petru Bojoviću, jednom od četvorice najvećih srpskih vojskovođa u Prvom svetskom ratu, komandantu Prve armije srpske vojske. Na spomen-bistu Vojvodi Bojoviću, na početku ulice koja nosi njegovo ime, venac su položili i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca. 
 
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i narodni poslanik iz Zrenjanina Mirko Krlić položili su, u ime Grada Zrenjanina, venac na spomen-ploču posvećenu srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Mesni odbor ratnih dobrovoljaca u Petrovgradu podigao je 1936. godine, pored glavnog ulaza u hram Uspenja Presvete Bogorodice, spomen-ploču sa imenima 115 poginulih i umrlih dobrovoljaca iz našeg grada. Oni su, tokom ratnih godina, prelazili put od Istočnog do Solunskog fronta, a neki od njih, u pobedonosnom pohodu srpske vojske, stigli su novembra 1918. godine do svog Velikog Bečkereka, kao oslobodioci. 
 
 
 
 
Kao deo današnje svečanosti obeležavanja dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznika grada, u Salonu Narodnog muzeja otvorena je izložba “Sto godina slobode”. Izložbu su pripremili Narodni muzej Zrenjanin i Istorijski arhiv, a kao autori potpisuju je istoričar i arhivista Slobodan Milin i viši arhivista Vanda Vojvodić Micova iz Istorijskog arhiva Zrenjanin i kustos Vladislava Ignjatov iz Narodnog muzeja Zrenjanin. 
 
Izložba će trajati do 10. decembra 2018. godine i sastoji se iz tri segmenta. Prvi segment izložbe nosi naziv ”Veliki Bečkerek i srednji Banat u Prvom sv. Ratu” i prikazuje dešavanja uoči i tokom rata na ovom prostoru. Drugi segment izložbe koji nosi naziv ”Znamenite ličnosti” tiče se najistaknutijih ličnosti iz srpskog nacionalnog pokreta u Velikom Bečkereku. Treći segment izložbe naslovljen ”Oslobođenje 1918. godine” posvećen je formiranju Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku, 31. oktobra 1918. godine, njegovim ključnim odlukama i akcijama. Pored panoa, na izložbi će biti prikazana i razna originalna dokumenta (npr. lična dokumenta interniraca i ostalih znamenitih ličnosti, zapisi i dnevnici dobrovoljaca, zapisnici Srpskog narodnog odbora, dopisi seoskih odbora, dopisi i akta srpske vojske u Velikom Bečkereku i drugo), fotografije, kao i predmeti, oružje i vojna oprema iz perioda Prvog svetskog rata, uglavno iz zbirki i fondova Istorijskog arhiva Zrenjanin i Narodnog muzeja Zrenjanin, ali i privatnih kolekcija.