Prijem za učesnike književne večeri „U potrazi za smislom“

U prepunoj Baroknoj sali Gradske kuće sinoć je održano književno veče pod nazivom „U potrazi za smislom“, zajedničkim imeniteljem za naslove čiji su autori Arno Gujon, francuski i srpski humanista, Aleksandar Gajšek, novinar i autor tv serijala „Agape“ i Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin”. Gosti našeg grada, posebni svako na svoj način, kojima književnost nije primarna profesija, ali su kroz štampana izdanja na najbolji način predstavili svoje delatnosti, očekivano su izazvali značajno interesovanje ovdašnje javnosti. Arno Gujon Zrenjanincima je predstavio svoju knjigu “Svi moji putevi vode ka Srbiji”, Gajšek je promovisao istoimeno izdanje svog TV serijala, a Aleksandra Ninković Tašić knjigu “Zvezdobrojci”, posvećenu našim najistaknutijim naučnicima Tesli, Pupinu i Milankoviću. 
 
 
Čast gostima ukazao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnikom Duškom Radišićem, pre književne večeri priredio prijem u svom kabinetu. 
 
 
Arno Gujon u svojoj knjizi objašnjava razloge osnivanja humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” i angažovanja oko pomoći srpskom narodu u enklavama na Kosovu i Metohiji. Ta organizacija je od osnivanja 2004. godine dopremila pomoć u više od 30 konvoja, u vrednosti većoj od 1,5 miliona evra i organizovala 12 projekata, a u Francuskoj pomoć organizaciji pruža 12 hiljada donatora. Gujon je govorio i o tome šta je navelo jednog mladog Francuza, bez srpskih korena, da se angažuje za Srbe na Kosovu i Metohiji, do toga da je naučio njihov jezik i preselio se u Srbiju.
 
 
“Poručio bih i ono što je meni veoma važno, a to je da možemo da utičemo na svet oko nas, možda ne možemo da ga promenimo u potpunosti, ali možemo uticati na njega i svakako ga učiniti boljim mestom za život”, istakao je Gujon i osvrnuo se na francusko-srpske odnose, vek nakon Prvog svetskog rata u kom su dve zemlje bile velike saveznice.
 
 
“Posle sto godina prijateljstvo između Francuza i Srba nije zamrlo, ali bih rekao, bez preterivanja, da je bilo “uspavano”. Mi u našem udruženju se već 14 godina trudimo da probudimo taj osećaj prijateljstva, pogotovu u Francuskoj, gde smo uspeli da okupimo oko sebe veliki broj donatora koji konkretno pomažu Srbima na Kosovu i Metohiji. Mislim da naši narodi, uprkos različitim politikama koje su vođene u prethodnom periodu, mogu da obnove to prijateljstvo i mi pokušavamo da delima pokažemo da je tako nešto moguće”, poručio je Gujon, koji je za svoj humanitarni rad u Srbiji zaslužio više priznanja i odlikovanja, a ukazom Predsednika Republike 11. maja 2015. godine uručen mu je i pasoš Republike Srbije i dobio je srpsko državljanstvo. Oženjen je Srpkinjom rođenom u Francuskoj, Ivanom i danas žive u Beogradu i vode kancelariju humanitarne organizacije. 
 
 
U izjavi pred sinoćnje književno veče, Aleksandar Gajšek poručio je da i “Agape”, od kada postoji, a pod patronatom pokojnog akademika Vladete Jerotića, jeste jedna “potraga za smislom”, gde se ne nude gotovi odgovori, već potencira značaj postavljanja pitanja i filozofskog smisla ko smo, gde smo, zašto uopšte postojimo. Pitanja su, objašnjava on, nekada čak i važnija od odgovora.
“Svako od nas, koji smo učesnici večeras, pronašli smo neki smisao u humanitarnom radu, altruizmu, u buđenju i sećanju na neke naše velikane koji itekako mogu da nam budu uzor u toj potrazi za smislom“, kazao je Gajšek.