Svečano otvoren 26. međunarodni plivački miting ''Gran pri kup Zrenjanina 2018''

U prisustvu oko 500 takmičara iz 13 zemalja juče je na Gradskom bazenu svečano otvoren međunarodni plivački miting, “Gran pri kup Zrenjanina 2018”, tradicionalno plivačko takmičenje koje ove godine doživljava 26. izdanje.
 
Učesnike mitinga pozdravio je Boris Drobac, predsednik Plivačkog saveza Srbije, a takmičenje je proglasio otvorenim pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, koji je čestitao Plivačkom klubu “Proleter” što je uspeo da ove godine takmičenje podigne za lestvicu više i uvrsti ga u kalendar međunarodne plivačke federacije, kao miting “A” kategorije. Zahvalio se i Plivačkom savezu Srbije na nesebičnoj podršci plivačkom sportu u Zrenjaninu. Podsetio je i da je grad u poslednjih desetak dana bio domaćin više značajnih međunarodnih sportskih događaja.
“Imali smo dve utakmice reprezentacije Srbije u rukometu i futsalu, imali smo Evropski kup u mačevanju i evo danas počinje plivački miting, koji je od ove godine jedan od kvalifikacionih za svetsko prvenstvo. Poželeo bih svim takmičarima i gostima našeg grada da se lepo osećaju u Zrenjaninu, da izbore što više normi i nadam se da će nam mnogi od njih ponovo doći”, kazao je Salapura i dodao da je plivanje bazičan sport, veoma bitan za bavljenje od najmlađeg uzrasta.
 
 
 
 
Direktor plivačkog mitinga i trener u PK “Proleter” Dragan Jocić rekao je da je takmičenje okupilo predstavnike preko 60 klubova iz 13 zemalja. Biće dodeljeno 540 medalja i šest posebnih priznanja u muškoj i ženskoj konkurenciji.
“Ponosni smo na ovo takmičenje, nema ih puno ovog ranga u Evropi i ove godine smo se prvi put našli u kalendaru svetske plivačke federacije FINA. Drago nam je i što će na mitingu nastupiti i oko 70 plivača iz našeg kluba, a najviše očekujemo od Petraš Vladimira i Mikša Stefanije”, istakao je Jocić. 
 
 
 
 
Jedno od najzvučnijih imena među učesnicima Kupa Zrenjanina je i reprezentativac Srbije Čaba Silađi, koji je rekao da mu je ovo prvo takmičenje u ovoj sezoni “malih bazena” i da ga vidi kao svojevrsno kontrolno takmičenje za naredne nastupe.
“Naredne nedelje nastupam na prvenstvu Mađarske, gde nastupam za svoj tamošnji klub, ali i od ovog mitinga očekujem mnogo i dobre trke, jer vidim da je konkurencija u mojoj disciplini ozbiljna. Uvek se rado vraćam u ovaj grad i ovaj bazen, ovde sam proveo pet godina i za Zrenjanin me vezuju lepe uspomene”, poručio je Silađi. 
 
 
 
 
Miting se nastavlja danas kvalifikacionim trkama u prepodnevnim časovima i finalnim u popodnevnim, a završetak takmičenja je u nedelju, 4. novembra, kada će biti proglašeni i najuspešniji učesnici “Gran pri kupa Zrenjanina 2018”.