Zrenjaninska katedrala obeležila 150. godišnjicu od završetka gradnje

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je svečanoj misi kojom je obeležena 150. godišnjica završetka radova na izgradnji Rimokatoličke katedrale u Zrenjaninu. 
 
Misu je predvodio zrenjaninski biskup Ladislav Nemet koji je podsetio da je gradnja crkve završena 1868. godine, da je otvorena za vernike 24. novembra te godine, i izrazio zadovoljstvo što je crkva tada izgrađena u lepom stilu, velika i dostojanstvena, koja odgovara potrebama svih vernika. 
- Ona nije samo spomenik kulture već i mesto gde se susrećemo u zajednici, gde verujemo, molimo se i pomažemo se jedni drugima - rekao je on.  
 
 
 
Svečanoj misi prisustvovali su apostolski nuncije u Srbiji Lučiano Suriani, beogradski nadbiskup i mitropolit Stanislav Hočevar, biskupi iz Vojvodine, Segedina i Temišvara, kao i predstavnik uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Gavrilo Grban.
 
Lučiano Suriani rekao je da je Zrenjaninska katedrala “majka svih ostalih crкava u biskupiji” i da je veoma važna njena uloga u očuvanju hrišćanskog i nacionalnog identiteta. 
 
Gavrilo Grban je rekao je, između ostalog, da je katedrala posvećena svetom Ivanu Nepomuku, a da zapadna tradicija uči da je on zaštitnik mostova i ljudi koji preko njega hode, da njegova molitva učvršćuje mostove između hrišćanskog istoka i zapada.    
 
 
 
U čast jubileja, na katedrali je nedavno postavljen i novi, pozlaćeni krst na obnovljenom tornju, a u sklopu obeležavanja jubileja štampana je brošura na srpskom, mađarskom i nemačkom jeziku i priređena javna izložba u centru grada, sa 15 velikih panoa na kojima su prikazani najznačajniji momenti iz istorijata i sadašnjosti katedrale.
 
Inače, Rimokatolička katedrala, župna crkva zaštitnika Svetog Ivana Nepomuka, izgrađena je u periodu od 1864-1868. godine na centralnom gradskom trgu, na mestu nekadašnje manje katoličke crkve. Katedrala je trobrodna građevina, koju je, u neoromaničnom stilu, projektovao arhitekta Stevan Đorđević. Građena je po meri grada i njegovih žitelja – odjek njenih zvona dopirao je tačno do obodnih delova tadašnjeg Bečkereka. Unutrašnju dekoraciju crkve uradio je ovdašnji umetnik Jožef Gojgner, po biblijskim motivima i već gotovim uzorima francuskog grafičara Gustava Dorea. Tu su kopije "Isusa pred Pilatom" Munkači Mihalja, "Tajna večera" Leonarda da Vinčija, ulje na platnu "Madona s detetom" mađarskog slikara Sekelj Bertalana.
 
 
Katedrala poseduje i originalne orgulje iz 1907. godine, nastale u čuvenoj temišvarskoj radionici "Vegenštjn Lipot i sinovi". U okruženju starih zdanja na Trgu slobode, Rimokatolička katedrala  jedan je od simbola skladnog života u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini.