Obeležen 4. decembar, Dan vojnih veterana

Dan vojnih veterana, 4. decembar, ustanovljen u Srbiji 2015. godine, obeležen je danas po četvrti put i u Zrenjaninu. Taj datum izabran je u znak sećanja na 1912. godinu, kada je potpisano primirje u Prvom balkanskom ratu, a oko 400 hiljada boraca Vojske Kraljevine Srbije steklo je zvanje "stari ratnik", odnosno veteran. 
 
 
 
Dan vojnih veterana obeležava se u svim jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u znak poštovanja i sećanja na one koji su za otadžbinu dali živote. Vojne delegacije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i veteranskim udruženjima, polažu vence na spomen-kosturnice, spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije. 
 
Tim povodom u Zrenjaninu su položeni venci na spomen-obeležje poginulim sa teritorije Grada Zrenjanina u ratnim sukobima na teritoriji bivše Jugoslavije, od 1991-99. godine. Poštu za 53 naša sugrađana stradala tokom poslednjih ratnih sukoba odali su predstavnici zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, Grada Zrenjanina, Srednjebanatskog upravnog okruga, organizacije ratnih vojnih invalida i vojnih penzionera, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca i porodica poginulih. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić.
 
 
 
Obraćajući se prisutnima, zamenik gradonačelnika istakao je da je država ustanovila današnji datum kao prigodan za odavanje počasti poginulima, ali i da je ovo mogućnost da se razgovara s aktivnim veteranima, da se čuju njihovi problemi i da se zajednički rešavaju. 
- U prilog tome ide i sve bolja ekonomska situacija i u zemlji i u našem gradu, mnogo je velikih i vrednih investicija, a sredstva koja ostaju u budžetima omogućuju i veća izdvajanja za različite kategorije naših sugrađana kojima je takva pomoć potrebna - kazao je i dodao da se danas cela Srbija, ali i pripadnici srpskog naroda van Matice, s ponosom sećaju svojih junaka i heroja.
 
- Ostaće upamćeno da su se herojski i junački suprotstavili nekad i znatno jačim neprijateljima, kao što je to bilo 1999. godine, kada je hrabri i slobodarski srpski narod mučno napadnut od NATO agresora iz 19 zemalja. Junaštvo naših sugrađana duboko je urezano u ovaj spomenik i u naša sećanja i obaveza je svih nas da negujemo uspomene i sećanje na njih i nikada ih ne zaboravimo. Obeležavajući Dan vojnih veterana i ovoga puta poručujemo da se sećamo svih naših poginulih sugrađana, u svim ratovima, ali i da nam je osnovni zadatak da činimo sve što možemo da se ratovi i stradanja više nikada i nikome ne ponove - poručio je Santovac i istakao izuzetnu saradnju Grada Zrenjanina sa pripadnicima garnizona Vojske Srbije. 
 
 
 
Skupu se obratio i komandant zrenjaninskog garnizona pukovnik Nikola Dejanović, porukom da je vojska na ovim prostorima oduvek bila sinonim za slobodu, ali da je ona skupo plaćana.
- Ovo ističemo zato što nijedna žrtva za slobodu otadžbine nikada nije uzaludna. Štaviše, ona je dokaz date zakletve narodu i otadžbini i uverenja da je ona osnov napretka i bolje budućnosti. Vojska Srbije nikada neće zaboraviti svoje pripadnike koji su poginuli, koji su ranjeni ili na bilo koji drugi način dali doprinos slobodi svoje otadžbine. Uveravam vas da sećanja na naše poginule saborce neće nikada izbledeti i trudićemo se da to prenesemo i na mlađe generacije - poručio je pukovnik Dejanović. On je istakao i nameru pripadnika Komande za razvoj Banatske brigade da prostor spomen-sobe u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković - Toza” učine spomen-sobom Garnizona Zrenjanin i mestom evociranja uspomene na učesnike ratnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, od 1991-99. godine.    
 
 
 
O Danu vojnih veterana besedio je i Hadži Borislav Novaković, u ime Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca.    
 
Nakon ceremonije polaganja venaca, upriličen je i prijem u Baroknoj sali Gradske kuće, čiji su domaćini bili predstavnici Vojske Srbije - garnizona u Zrenjaninu i Grada Zrenjanina.