Održana konferencija o regionalnom razvoju

Grad Zrenjanin danas je bio domaćin Konferencije o regionalnom razvoju, u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Ovo je završna konferencija te vrste, nakon što su slični skupovi prethodnih dana održani u Sremskoj Mitrovici, Somboru i Subotici. Cilj konferencije bio je upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava i kancelarija za lokalni ekonomski razvoj sa značajem regionalnog razvoja i mogućnostima ravnomernog regionalnog razvoja, kroz pametnu specijalizaciju i putem korišćenja dostupnih evropskih fondova.
 
 
Kao jedan od najznačajnijih regionalnih centara Vojvodine i lider u privlačenju investicija, Zrenjanin je aktivno uključen u različite vidove saradnje sa pokrajinskom administracijom, pa i sa Pokrajinskim sekretarijatom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. To je istakao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, koji je učestvovao u radu konferencije. 
- Ova konferencija predstavlja još jednu priliku da istaknemo značaj lokalnog i regionalnog razvoja i da se podsetimo koje sve fondove možemo i na koji način da koristimo. Prekogranična saradnja, uz učešće i saradnju ovog Pokrajinskog sekretarijata, ide u dobrom smeru, beležimo odlične rezultate u prethodnom periodu, a kao najvažniji i najveći strateški projekat istakli bi revitalizaciju kanala Begej, koji se uspešno sprovodi i čiji završetak očekujemo avgusta 2021. godine - kazao je Radišić.
 
 
 
Pomenuo je i da u poslednjem pozivu Prekogranične saradnje Grad Zrenjanin ima dosta projekata koji su dobro ocenjeni i čije se očekuje odobrenje i realizacija već početkom naredne godine. Zahvalio se Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu na podršci u realizaciji projekata Prekogranične saradnje, ali i na organizaciji zajedničkih nastupa na sajmovima koji su rezultirali interesovanjem potencijalnih investitora za ulaganje u našu sredinu. 
   
 
 
Pomoćnik Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić rekao je da Pokrajinska vlada, u procesu pridruživanja Republike Srbije Evropskoj uniji, podržava jednu od najznačajnijih tema, a to je regionalni razvoj, i ukazuje spremnost da, kroz različite podsticaje, unapređuje lokalne samouprave u Vojvodini.
- To su različita podsticajna sredstva, programi Prekogranične saradnje, sve ono što može da poboljša život u lokalnim samoupravama u Vojvodini i kroz teme koje su prioriteti Pokrajinske vlade - poljoprivredna, turizam, zdravstvo, i naravno, infrastrukturni projekti - naveo je Drakulić i dodao da su ovu godinu obeležili, a što će biti i projekat za narednu, nastupi na sajamskim manifestacijama na kojima se predstavljaju upravo infrastrukturni projekti lokalnih samouprava i pronalaze potencijalni investitori.