Parlament privrednika Regionalne privredne komore: odlični ekonomski pokazatelji u 2018. godini

U prostorijama Regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga danas je održana peta sednica Parlamenta privrednika RPK. Poslednji ovogodišnji sastanak te vrste bio je svečanog karaktera, prilika da se sumiraju rezultati rada u prethodnoj godini, ali i dodeli godišnja nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera. Sednici je prisustvovao i zamenik gradionačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je i uručio nagradu za regionalnog poslovnog lidera.
 
 
 
Posebno su istaknuti odlični ekonomski pokazatelji u regionu u 2018. godini. Po rečima direktora Regionalne privredne komore Predraga Stankova, privreda regiona ostvarila je u periodu januar - oktobar ove godine spoljnotrgovinski suficit od blizu 50 miliona evra, što je veliki napredak u odnosu na prošlu godinu koja je takođe bila ocenjena kao dobra.
- Industrijska proizvodnja povećana je za 9,1 odsto u odnosu na 2017. godinu, a broj nezaposlenih je u odnosu na decembar prošle godine smanjen za preko dve ipo hiljade, i u svakom slučaju to su pokazatelji na koje možemo da budemo ponosni i koji Zrenjanin vode napred - rekao je Stankov.
 
 
 
Dobru saradnju između Regionalne privredne komore i Grada Zrenjanina istakao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. On je podsetio da je RPK učestvovala i u manifestaciji, sajmu “ZR BizNet”, koji je od značaja za grad jer promoviše privredne subjekte s naše teritorije.
- Imamo i situaciju da Privredna komora danas teže odlučuje kome će dodeliti godišnju nagradu, jer je mnogo preduzeća, kompanija i privrednih subjekata koji zaslužuju da je dobiju. I to je jedan od pokazatelja razvoja privrede na teritoriji srednjebanatskog okruga. Brojke koje su danas saopštene takođe ukazuju na mnogo više izvoza, na veću proizvodnju i što je najvažnije, smanjenje broja nezaposlenih - kazao je Santovac i u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika i svoje lično ime čestitao svim nagrađenim. 
 
 
 
Sednici su prisustvovale i predstavnice Privredne komore Srbije - Nermina Ljubović, savetnica predsednika PKS i Gordana Tiodorović, direktorka sektora PKS, koja je prezentovala izveštaj o radu Privredne komore Srbije, s posebnim osvrtom na zastupanje i zaštitu interesa članica i ulozi PKS u kreiranju povoljnog ekonomskog ambijenta u Srbiji.
- Generalno, saradnja privrede sa državom, da li na lokalu ili u centrali, odvija se na način da zagovaramo ono što su aktuelni problemi privrede i pokušavamo da, kao kredibilan sagovornik, prenesemo stavove privrede, uz dobru argumentaciju, kako bi se uočeni nedostaci otklonili i izmenili. To je primarna uloga privredne komore, bez obzira da li su u pitanju Beograd, Zrenjanin ili neka druga sredina u Srbiji - istakla je Tiodorović. 
 
 
 
U svečanom delu pete sednice Parlamenta privrednika RPK dodeljena je godišnja nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera koju je ovoga puta dobilo tri privredna kolektiva i dvoje pojedinaca. Za poseban doprinos razvoju privrede regiona nagradu su dobili “Evrobrod” doo Zrenjanin (u sektoru industrije), fabrika ulja “Banat” ad Nova Crnja (sektor poljoprivrede) i “Polar security” doo Zrenjanin (sektor ulsuga). 
 
Za regionalne poslovne lidere proglašeni su Dragan Radić, direktor “ACE - Automatic Control Engineering” doo Zrenjanin i Dragomir Maksimović, direktor “Maksimović-gradnja” doo Zrenjanin.