Gradonačelnik Janjić: grad već godinama prepoznaje značaj dualnog obrazovanja

“Grad Zrenjanin već godinama prepoznaje značaj dualnog obrazovanja i potrebu da se obrazuje stručni kadar koji će moći da se zaposli i ostane da radi u Zrenjaninu“, kazao je, između ostalog, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, pozdravljajući učesnike promocije nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja, koju je danas u Zrenjaninu organizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. 
 
 
 
Janjić je ukazao da privreda u gradu ide uzlaznom putanjom i da se očekuje da u martu mesecu bude postavljen kamen-temeljac za najveću direktnu stranu investiciju u Srbiji - fabriku za proizvodnju pneumatika “Linglong”. 
“S dualnim obrazovanjem mi smo krenuli još ranije, a Ministarstvo nam se pridružilo pre dve godine, na čemu im zahvaljujemo. Počev od saradnje s NIS-om, kasnije s IT kompanijama, sada s najvećim poslodavcem u Zrenjaninu, nemačkim “Drekslmajerom” i drugim kompanijama, dualno obrazovanje je ovde prisutno već godinama, a u narednom periodu moramo da povećamo broj naših učenika koji će imati direktan kontakt s privredom. Mnogo novih kompanija će doći u Zrenjanin i biće potrebno mnogo kvalitetne radne snage da u njima radi”, istakao je gradonačelnik.
 
 
 
Skup u Kulturnom centru Zrenjanina su otvorile prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje i Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, naglašavajući značaj i ulogu dualnog obrazovanja   
 
Gabrijela Grujić rekla je da je tim tog ministarstva sa timom Privredne komore Srbije aktivno radio na uvođenju modela dualnog obrazovanja u srednjim školama, a da je pokazatelj da je to odličan model realizacije nastave broj učenika za ovu godinu i broj kompanija - 4.500 učenika, 600 kompanija i 84 škole. 
“Grad Zrenjanin snažno napreduje u realizaciji dualnog modela nastave jer smo svi zajedno, kako mi iz ministarstva, roditelji i učenici, svesni da savremeni tehnološki razvoj bude u kompanijama i da je jako dobro da naši mladi, ukoliko su kompanije društveno odgovorne, uđu i kroz učenje uz rad steknu kapacitet znanja koja će ih učiniti zapošljivim”, kazala je ona. 
 
Ona je navela i da će danas biti održana i promocija učeničkih zadruga, a da će aktivnostima Ministarstva na ovom i polju dualnog obrazovanja doći do toga da ceo sistem bude ujedinjen sa privredom što će dovesti do privrednog razvoja.  
 
 
 
Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, podsetila je da je dualno obrazovanje uvedeno na inicijativu privrednika.
“Zahvalni i zadovoljni smo zbog saradnje sa Ministarstvom prosvete koje je čulo inicijative i vapaje privrede za kvalifikovanom radnom snagom i prihvatilo da učini obrazovni sistem znatno fleksibilnijim nego što je blo do sada. Dualno obrazovanje praktično znači obrazovanje na dva mesta, u školama i kompanijama, međutim, nije to jedini oblik učenja kroz rad i Ministarstvo svim svojim aktivnostima prepoznaje sve modalitete saradnje, od lokalne samouprave do kompanija koje opremaju školske radionice”, rekla je ona. 
 
Istakla je i da je važno da se učenicima omogući da svoje veštine razvijaju i praktičkna znanja stiču i u kompanijama.
“Oko 600 kompanija u Srbiji, u narednoj godini očekujemo i više, a sve zavisi od toga koliko i kako će moći da ispune zahteve koje pred njih postavlja Zakon o dualnom obrazovanju. PKS je važan partner Ministarstvu prosvete u realizaciji ovog modela obrazovanja jer sinhronizuje potrebe privrede na nivou cele Srbije”, rekla je još Mirjana Kovačević.
 
U prisustvu učesnika i gostiju iz oblasti obrazovanja i privrede, na dnevnom redu našlo se više tema iz oblasti dualnog obrazovanja i zakonske regulative, pa su tako predstavljene učeničke zadruge i pravilnik o njihovom radu, rezultati srednjih škola u dualnom obrazovanju, pravilnici predviđeni zakonom o dualnom obrazovanju i predstavljen je nacionalni okvir kvalifikacija. Čula su se i iskustva Privredne komore Srbije, Grada Zrenjanina i poslodavaca koji su uključeni u dualno obrazovanje, a u ime Grada Zrenjanina obratio se pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
 
 
 
On je kazao da Grad Zrenjanin duže vreme daje primer i drugim sredinama na koji način lokalna samouprava treba da bude karika u povezivanju privrede i školstva.
“O tome smo organizovali više konferencija, učestvovali na skupovima širom Srbije i ukazivali na naš model koji se već godinama primenjuje u praksi, model koji je, u prethodne četiri godine, obezbedio da deca koja su bila u ovom sistemu već uspešno rade u kompanijama. Počeli smo s kompanijom NIS, pridružili su nam se potom i drugi poslodavci koji posluju u Zrenjaninu i naš cilj je da obezbedimo kvalitetnu i stručnu radnu snagu, a da kompanije učestvuju i u opremanju školskih kabineta i u obuci učenika, što se i dešava u Zrenjaninu”, istakao je Radišić na današnjem skupu u Kulturnom centru Zrenjanina.