Potpredsednik Vlade Dačić u Zrenjaninu: ključevi stanova za 11 izbegličkih porodica

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić prisustvovao je danas u Zrenjaninu svečanosti primopredaje 11 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz ratom zahvaćenih područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske i uručio ključeve za dve porodice. Ključeve stanova u novoizgrađenom stambenom objektu u Ulici Franje Kluza u Zrenjaninu uručili su i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.  
 
 
 
Događaju su još prisustvovali zamenica ambasadora Kraljevine Norveške u Srbiji Jane Knutrud, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd Dragan Katuca, kao i predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.
 
Stanovi su izgrađeni u okviru potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji. U skladu s važećim zakonskim propisima, investitor i vlasnik stambenog objekta je Grad Zrenjanin. Finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta obezbeđena su kroz donatorska sredstva Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada Zrenjanina, a vrednost investicije je 274.000 evra, odnosno nešto više od 33 miliona dinara. Grad je obezbedio zemljište u javnoj svojini za izgradnju objekta, pribavio i finansirao sve potrebne saglasnosti i uslove javnih komunalnih preduzeća, osigurao neophodnu infrastrukturu i izvršio priključenje objekta na električnu mrežu, vodovod i kanalizaciju, a nakon primopredaje objekta, izvršiće i uknjiženje nepokretnosti. Građevinske radove je izvelo preduzeće “Kej” iz Valjeva. 
 
 
 
Obraćajući se prisutnima na današnjoj svečanosti, Ivica Dačić je najavio izgradnju još jedne zgrade sa 40 stanova u našem gradu. Kazao je i da je izgradnja stambenih jedinica u Zrenjaninu samo jedan od segmenata ukupne realizacije regionalnog stambenog programa u okviru kojeg se dodeljuju stanovi, kuće sa okućnicom, građevinski materijal i montažne kuće.
 
Dačić je naveo i da je u toku gradnja 1.647 stanova za izbegla lica u 48 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, a da se u narednom periodu očekuje i useljavanje zgrada u Loznici, Kladovu, Negotinu i Vršcu i beogradskoj opštini Kamendin za šta je kamen temljeca postavljen novembra 2017. godine.
- Cilj nam je da nakon dugog perioda razvijanja mehanizama samog programa budemo što efikasniji i da pomognemo našim sugrađanima koji su bili prinuđeni da izbegnu iz konfliktnih područja - rekao je on i zahvalio predstavnicim lokalne samouprave i građanima Zrenjanina na pomoći i solidarnosti prilikom prijema više stotina izbeglica i raseljenih lica, kao i svim zemljama donatorima i partnerima iz međunarodnih zajednica Evropske unije, OEBS, UNHCR, Saveta Evrope koji podržavaju naporima u rešavanju stambenih problema najugroženijih izbeglica iz Hrvatske i BiH. 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić podsetio je da su na istoj lokaciji pre nekoliko godina izgrađeni i stanovi namenjeni socijalnom stanovanju.
- Drago mi je da, zajedno s Vladom Srbije, i donatorima iz Evropske unije, danas uručujemo ključeve za 11 porodica, a krećemo i u izgradnju još 40 stanova, za još toliko naših komšija koji su devedesetih godina morali da promene i grad i državu i sada će dobiti stan ove i rešiti možda jedan od najvećih problema u životu jednog čoveka, a to je stambeno pitanje - kazao je Janjić i dodao da je posebno značajno, osim stambenog pitanja, obezbediti ljudima i posao.
- Samo u protekle dve godine u našem gradu otvroeno je preko 4.500 novih radnih mesta, znamo da je Zrenjanin grad s možda najvećom industrijskom perspektivom, tako da želim našim komšijama, na ovoj lokaciji, da dugo borave na ovom mestu, da zajedno s našim ostalim sugrađanima nađu posao, ako ga nemaju, i kod novih i kod starih poslodavaca - poručio je Janjić.  
 
 
 
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je danas načinjen mali korak u obezbeđivanju trajnog rešenja izbeglica zapadnog Balkana, a da je vrednost Regionalnog stambenog projekat 285 miliona evra i da od tog iznosa 232 potiče iz EU, koja je obezbedila 80 odsto sredstava za njegovu realizaciju. 
 - Do kraja prošle godine obezbedili smo više od 2.500 stambenih jedinica u Srbiji, a ovo je prvi događaj u ovoj godini kada predajemo ključeve za stanove, u naredne dve godine mi ćemo obezbediti još 2.500 stambenih jedinica, sa ciljem da do kraja projekta obezbedimo ukupno više od 7.000 stambenih rešenja - rekao je Fabrici. 
 
 
 
Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izrazio je zadovoljstvo što je danas u Zrenjaninu i u prilici da se uveri šta je prava vrednost ovog programa - ključevi novih domova.
- Za misiju OEBS i UNHCR ovaj program je naročito važan što pruža rešenje za stambeno zbrinjavanje nakon mnogo godina raseljenosti i vraća nadu i stvara nove prilike - istakao je Oricio i pohvalio preuzimanje odgovornosti svih koji učestvuju u realizaciji Regionalnog stambenog programa.
 
Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kazao je da je jedan od zadataka tog ministarstva da ljudima obezbedi normalne i pristojne ulsove za život i da ovaj program stambenog zbrinjavanja više nikada ne moramo da sprovodimo.
- Na svima nama je da se zajedno potrudimo da ovaj deo Evrope i sveta, posle tužnih i ružnih ratova devedesetih, postane normalno i pristojno mesto za uspešan život. Zrenjanin je odličan primer suživota različitih i etničkih i religijskih grupa i mi želimo da, kako se živi u ovom gradu, prenesemo i na druge delove, ne samo Srbije, već i našeg Balkana. Imao sam priliku da se nedavno u Hrvatskoj sretnem s njihovim državnim sekretarom, zaduženim upravo za ova pitanja, i milsimo da je to najveća vrednost regionalnog stambenog programa, što smo uspeli da ljudima konkretne probleme rešimo na konkretan način - rekao je Bošnjak.  
 
 
 
Prisutnima se obratio i pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov, a u ime korisnika novih stanova zahvalio se Goran Tomaš, izbeglica iz Hrvatske.
- Od srca se zahvaljujem na svemu što ste uradili da rešimo stambeno pitanje, ja sam Goran Tomaš, radim kao službenik obezbeđenja, iz Osijeka sam izbegao 1991. godine sa roditeljima, kao maloletni dečak i od kada smo došli u Srbiju živeli smo u raznim iznajmljenim stanovima, selili se više puta, kao i druge izbegličke porodice, a danas smo srećni i zadovoljni što ćemo posle 27 godina života po tuđim stanovima konačno imati svoj krov nad glavom - rekao je on.  
 
Nakon svih obraćanja i svečane dodele ključeva, Ivica Dačić posetio je stan porodice Knez koja je izbegla iz Benkovca, bežeći pred “Olujom” - samohranu majku s troje dece. 
 
 
 
Grad Zrenjanin je prethodnih godina uzeo učešće u rešavanju stambenih potreba izbeglica kroz kupovinu seoskih kuća i dodele paketa pomoći u okviru Regionalnog stambenog programa za 13 izbegličkih porodica, kao i kroz nabavku paketa građevinskog materijala za 29 korisnika, za šta je ukupno obezbeđeno oko 400.000 evra. 
 
Izbegličkim porodicama u Elemiru, Tarašu, Perlezu i Zrenjaninu dodeljene su i montažne kuće, a zbrinjavanje izbeglica nastavlja se kroz projekat izgradnje 40 stambenih jedinica u Pančevačkoj ulici, gde je Grad takođe uzeo učešće kroz obezbeđivanje zemljišta za izgradnju i kompletne infrastrukture. Planirana vrednost tog objekta, bez učešća Grada, iznosi oko 1.000.000 evra.