Sećanja i poruke na 77. godišnjicu od fašističkih zločina u Banatu

Svake godine na današnji dan, treći dan pravoslavnog Božića i dan Svetog prvomučenika - arhiđakona Stefana, na Žitnom trgu se održava komemoracija i obeležava godišnjica od tragičnih događaja iz Drugog svetskog rata, poznatih kao “krvavi januar” ili “krvavi srpski Božić”. Prilika je to za sećanje na taj period naše istorije i na njegove žrtve, ali i prilika da se sa jednog od stratišta pošalju jasne poruke za budućnost. 
 
Pre 77 godina, 9. januara 1942. godine, fašisti su izveli jedan od najsvirepijih zločina u Banatu tokom okupacije kada su u Zrenjaninu - tadašnjem Petrovgradu - Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu pogubili 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora, a potom su njihova tela na zaprežnim kolima proneta centralnim gradskim ulicama i obešena na Žitnom trgu, gde su stajala do sutradan. To nisu bili samo komunisti, već i obični građani i slobodarski opredeljeni ljudi, koji nisu želeli da prihvate nemačku okupaciju. Među njima su bili i organizatori antifašističke borbe u srednjem Banatu - dr Lazar Mijatov, skojevka Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.
 
 
 
Vence na spomenik su položili predstavnici Grada Zrenjanina i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata - SUBNOR Zrenjanin. Pomen je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve, protonamesnik Branislav Petrović. U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Dragan Ćapin, a prisustvovao je i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Obraćajući se predstavnicima medija, Santovac je istakao da Grad Zrenjanin tradicionalno obeležava godišnjicu događaja iz januara 1942. godine.
 
 
 
“Sedamdeset sedam godina je prošlo od kako su okupatori na ovom mestu obesili trideset rodoljuba iz našeg grada i okoline, želeći da u korenu suzbiju borbu protiv fašizma, ali je ovaj događaj bio samo još jedan motiv ljudima u tom vremenu da još odlučnije krenu u borbu za oslobođenje od fašističke okupacije, u borbu za slobodu. Sećamo se danas svih onih koji su dali svoje živote, i kao i uvek šaljemo poruku da moramo stalno da radimo na tome da se ovako nešto nikada više ne ponovi”, poručio je Saša Santovac. 
 
 
 
Spomen-obeležje na Žitnom trgu otkriveno je povodom obeležavanja Dana ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu, 7. jula 1986. godine.