Više od pedeset prijava za 11. Bogojavljensko plivanje u subotu

Više od 50 prijava stiglo je do sada za učešće na 11. Bogojavljenskom plivanju za Časni krst, u subotu, 19. januara, tako da organizatori očekuju najveći broj učesnika do sada, a manifestacija će se i ove godine održati na jezeru kod Kulturnog centra Zrenjanina, s početkom u 12 časova. 
 
Tim povodom, predstavnicima medija obratili su se danas pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu, član Organizacionog odbora Vladimir Petrović, kao i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.  
 
 
 
Simo Salapura podsetio je na dugu tradiciju Bogojavljenskog plivanja u našem gradu, koja datira još iz druge polovine 19. veka.
- Ona je prekinuta 1942. godine, i nažalost, sve do 2009. godine nije se plivalo za Časni krst. Sada se pliva jedanaesti put i sudeći prema najavama ovogodišnje plivanje će biti najmasovnije, jer se prijavilo više od pedeset plivača. Što se tiče svih aspekata organizacije ovog događaja, potrudili smo se da, kao i svih godina unazad, sve bude na maksimalnom nivou, posebno kada je u pitanju bezbednost učesnika - naveo je Salapura. 
 
Jerej Veselin Vlaški posebno je istakao značaj Bogojavljenskog plivanja kao duhovnog čina, a ne takmičarskog karaktera. 
“Pliva se na stazi dugoj 33 metra, koja simbolizuje godine Isusa Hrista, a sam čin oko plivanja mi u crkvi počinjemo svetom liturgijom, u 9.30 časova, nakon toga izlazimo ispred hramova i osvećujemo bogojavljenske vode i onda u litiji krećemo ka gradskom jezeru, gde će u podne biti održano plivanje za Časni krst. Plivanje nema takmičarski karakter, to želim da naglasim, i svi oni koji plivaju tog dana su pobednici. Onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta ima tu čast samo da ponese krst u svoj dom i da ga nakon godinu dana vrati, da bi se za njega ponovo plivalo. Dakle, svi oni koji uđu u vodu na Bogojavljenje i zaplivaju, dobijaju božji blagoslov, jer toga dana su sve vode osveštane”, kazao je jerej Vlaški. 
 
 
Vladimir Petrović rekao je da pripreme za manifestaciju teku po planu i da se posebno vodi računa o bezbednosti. Kako je naveo, u uređenju jezera i uklanjanju leda učestvuju zaposleni u ustanovi “Rezervati prirode” i profesionalni ronioci, a biće prisutne i sve stručne gradske službe, neophodne za jedan ovakav događaj koji svake godine okuplja i po nekoliko hiljada gledalaca. 
 
Direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković rekao je da je među prijavljenim učesnicima jedna žena, da će verovatno plivati još jedna ili dve, kao i da će među plivačima i ovoga puta biti onih koji nisu iz Zrenjanina. 
“Imamo prijavljenih iz Novog Sada, Titela, Temerina, tako da se stiče utisak da je naša manifestacija poprimila neki regionalni karakter. Mi smo spremni da ugostimo sve te plivače, i pre i posle plivanja, preduzeli smo sve mere u cilju maksimalne bezbednosti i mislim da ćemo prevazići prošlogodišnju manifestaciju koja je bila najmasovnija do sada”, naveo je Marinković.
   
 
On je dodao da rok za prijavljivanje učesnika ističe sutra, a da zainteresovani to još uvek mogu učiniti pozivom na broj telefona 064-811-6471.
 
Organizatori 11. plivanja za Časni krst su, kao i prethodnih godina, Crkvena opština Zrenjanin - hram Svetog arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin. Sve učesnike pre plivanja pregledaće lekari zrenjaninske bolnice “Sveti Jovan”. Kum ovogodišnjeg plivanja je Simo Salapura. 
 
Jubilarni, deseti put, plivaće se i u Kleku, na “Šlajzu” na Begeju, a ta manifestacija počinje u subotu, u 14 časova.