Više od sedamdeset učesnika na Bogojavljenskom plivanju za Časni krst

Šezdeset jedan učesnik zaplivao je za Časni krst na današnjem, 11. Bogojavljenskom plivanju na jezeru u centru Zrenjanina, a jedanaest ih je plivalo na "Šlajzu" kod Kleka, tako da su učešće na današnjoj manifestaciji u našem gradu uzela čak 72 učesnika. Time je značajno premašen prošlogodišnji rekord u Zrenjaninu, kada je nastupilo 46 plivača, a  pobednik iz 2018. godine, Nenad Živanov, poneo je Časni krst i ovoga puta. Zaplivale su na gradskom jezeru i dve dame - pobednica iz 2017. godine Tijana Sič i Marija Kolundžija, koje su predvodile plivače, prilikom dolaska na mesto odakle se ulazilo u vodu. Učesnici su bili iz Zrenjanina i okoline, ali i iz više mesta širom Vojvodine. 
 
 
 
 
Ovogodišnje Bogojavljensko plivanje, nakon obnavljanja ove tradicije 2009. godine, okupilo je, dakle, rekordan broj učesnika, a i ovoga puta manifestacija je privukla i veliki broj naših sugrađana, njih nekoliko hiljada, koji su ispunili prostor oko jezera, sve do Malog mosta. Po drugi put   plivači su u vodu ušli s namenske talpe, donacije kompanije NIS. Manifestaciji su prisustvovali i brojni funkcioneri lokalne uprave, na čelu s gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, zamenikom Sašom Santovcem, pomoćnicima Duškom Radišićem i Simom Salapurom, sekretarom Skupštine grada Milanom Mrkšićem, a prisustvovala je i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević. Prve čestitke nosiocu Časnog krsta Živanovu uputili su gradonačelnik Janjić i zamenik Santovac. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić čestitao je pobednicima, ali i svim ostalim učesnicima današnje manifestacije u Zrenjaninu i Kleku. Tradicionalnim pozdravom “Bog se javi”, Janjić je istakao da je današnja manifestacija najmasovnija do sada, da je okupila ne samo najviše učesnika, nego i publike i da se nada da će u narednim godinama plivača biti sve više.
“Jedanaesti put u Zrenjaninu, svake godine sve više i više učesnika, svake godine sve bolja manifestacija, i to su neki pokazatelji da ovaj naš grad ide u dobrom pravcu. Čestitam nosiocu ovogodišnjeg krsta, a pozdrave upućujem i svim ostalim učesnicima”, poručio je Janjić. 
 
 
 
 
 
Poklon Nenadu Živanovu, uručio je kum ovogodišnjeg Bogojavljenskog plivanja Simo Salapura, a čestitke su mu uputili i jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, koji su se takođe obratili na konferenciji za novinare u Kulturnom centru, nakon manifestacije.   
 
“Današnje dešavanje započeli smo svetom liturgijom u svim našim hramovima, nakon toga smo osveštali bogojavljensku vodu i u litiji se uputili ka našem gradskom jezeru, gde smo se okupili po jedanaesti put da ispratimo ovaj događaj u našem gradu. Naglašavam da svi oni koji su plivali danas, a bilo ih je dosta, svi su pobednici. Ko je prvi doplivao do Časnog krsta, on ga nosi svom domu, da ga krasi do sledeće godine, kada će opet biti organizovano plivanje, ali s pravom mogu da kažem da svi koji su danas ušli u vodu, oni su svi zajedno pobednici i svi nose Božiji blagoslov svojim domovima”, poručio je jerej Veselin Vlaški. 
 
 
 
 
Pobednik Živanov čestitao je svima koji su danas ušli u vodu i zahvalio se svima koji su došli da uveličaju manifestaciju. 
 
Organizatori 11. plivanja za Časni krst bili su, kao i prethodnih godina, Crkvena opština Zrenjanin - hram Svetog arhangela Mihaila (“Ruska crkva”), Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin, uz više pokrovitelja. Himnu Republike Srbije otpevali su članovi Dečjeg hora Kulturnog centra Zrenjanina. Pre plivanja, u hramu Svetog arhangela Mihaila održana je sveta liturgija, nakon koje je osvećena voda iz jezera. Svi učesnici manifestacije formirali su potom svečanu litiju i zajedno otišli do gradskog jezera. 
 
 
 
 
Prvo plivanje za Časni krst u Velikom Bečkereku održano je još u drugoj polovini devetnaestog veka, a poslednja bogojavljenska trka pre obnavljanja tradicije održana je 1942. godine. Nakon toga su je okupacione vlasti zabranile, a posleratne vlasti su tu odluku prećutno podržale. Manifestacija je obnovljena 2009. godine, kada je nastupilo 12 plivača, a prvi je do Časnog krsta doplivao Dragan Mojsin iz Zrenjanina. 
 
Po hrišćanskom verovanju, 30. godine naše ere Isus Hristos je tada, u svojoj tridesetoj godini, pozvao Jovana Preteču da ga krsti u reci Jordan. Po Bibliji, odmah po krštenju, a ono je obavljeno tri puta porinjanjem u vodu, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus sin njegov, a tada je na rame Isusa sleteo Sveti Duh u obličju goluba. Ovim krštenjem je Isus označio početak svoje misije i propovedi.
 
Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva i naziva se bogojavljenska voda. Vernici se pozdravljaju tradicionalno “Bog se javi!”, uz otpozdrav “Vaistinu se javi!”.
 
 
 
 
Jubilarni, deseti put se plivalo i u Kleku, na Begeju kod “Šlajza”, gde je nastupilo jedanaest plivača. Vodu je osveštao i blagosiljao sveštenik Milan Petrović, a učestvovali su u manifestaciji Nemanja Stajić, Vladimir Bokinac, Đorđe Petrović, Ilija Pešut, Nikola Petrović, Bojan Pejanov, Miloš Pavlović, Branislav Popov, Nemanja Škundrić, Ivan Radosavljević i Zlatko Reljin. Po peti put je prvi doplivao do Časnog krsta Miloš Pavlović, kome je današnje učešće bilo šesto po redu.