Gradonačelnik Janjić učestvovao na konferenciji ''Vojvodina u 2019.'' u Novom Sadu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić učestvovao je danas na konferenciji “Vojvodina u 2019.”, održanoj u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine u Novom Sadu, a pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade. Gradonačelnik Janjić učestvovao je na panelu pod nazivom “Pogled iz ravnice”, zajedno s gradonačelnicima Novog Sada Milošem Vučevićem, Sombora Dušankom Golubović, Pančeva Sašom Pavlovim i Kikinde Pavlom Markovim, kao i direktorom Razvojne agencije Vojvodine, Nikolom Žeželjom.
 
 
 
Govoreći na panelu, gradonačelnik Zrenjanina istakao je da je naš grad uvek bio lepa i zanimljiva sredina, s vrednim ljudima, ali da su, nažalost, devedesete godine, sankcije i loše privatizacije ostavile dubokog traga. 
- To se polako prevazilazi i prethodne dve godine u Zrenjaninu nisu bile loše, preko 4.500 novih radnih mesta je otvoreno u našim industrijskim zonama, uglavnom kod novih poslodavaca. Ta cifra značajna je i velika za Zrenjanin, koji je 2012. godine imao 12.500 nezaposlenih, a sada nešto iznad četiri hiljade. Mislim da je to najveći uspeh moje administracije, ali svakako bez podrške Pokrajine i Republike, razvojnih agencija Vojvodine i Srbije, a kasnije i Vlade i predsednika Republike koji je direktno pregovarao s kineskim investitorima, to ne bi bilo moguće. Tridesetog marta postavićemo kamen-temeljac za najveću grinfild investiciju u Srbiji, blizu milijardu dolara direktnog ulaganja, i još dve fabrike, pored te fabriek guma, takođe se grade u Zrenjaninu, tako da, što se Zrenjanina tiče, mislim da opet možemo da imamo epitet “industrijskog grada” - kazao je Janjić i dodao da sve to nije došlo slučajno, dolazak kineskih, prethodno nemačkih, italijanskih, korejskih investitora.
 
 
 
- Uspeli smo da organizujemo administraciju tako da bude brza, uslužna i podređena investitoru, a pre svega, da imamo dobre, uređene industrijske zone koje su vlasništvo grada, komunalno opremljene i to je nešto za šta se investitori opredeljuju - preneo je iskustva Grada Zrenjanina drugim učesnicima konferencije i panelistima zrenjaninski gradonačelnik i istakao to kao najveću prednost grada na Begeju u odnosu na neke druge sredine u našoj zemlji.
 
Drugi deo panela na kom je učestvovao Janjić ticao se međusobne saradnje i zajedničkih nastupa lokalnih samouprava. Prokomentarisao je da postoji zdrava konkurencija među gradovima, da sigurno postoji neki vid takmičenja, kada su, primera radi, u pitanju velike gradske manifestacije, ali da se teži da se one ne održavaju istovremeno u dve sredine koje su blizu jedna drugoj. 
- Uvek koristim priliku da pohvalim našu manifestaciju “Dani piva” koja za sedam dana okupi preko pola miliona gostiju, što mislim da je sjajno i što je ozbiljan rezultat na nivou cele države. Moram da napomenem da smo, kao lokalne samouprave, zajedno nastupali na sajmu investicija u Minhenu pre četiri-pet godina, kada sam ja pokušao da okupim sve naše učesnike, pošto nismo imali podršku tadašnje Vlade Vojvodine. To se sada promenilo, tako da imamo veliku podršku i mislim da je bitan taj nastup na sajmovima u inostranstvu - rekao je Čedomir Janjić i podsetio na najbolji takav primer, dolazak u Zrenjanin najvećeg poslodavca i izvoznika, nemačkog “Drekslmajera”, s kojim su prvi kontakti ostvareni upravo na minhenskoj privrednoj smotri. Iz tog primera, po njegovim rečima, vidi se koliko su bitni saradnja između lokalnih samouprava, zajednički kontakti i nastupi. 
 
 
 
Gradonačelnik je još naveo da se u aprilu očekuje i poseta delegacije kineskog grada Šenjanga, s kojim je Zrenjanin takođe ostvario saradnju.
- To je jedan “gradić” od 8,3 miliona stanovnika - našalio se on - s okolinom i svih 14 miliona, severoistočno od Pekinga i oni će nas posetiti sa svojom privrednom delegacijom. Isuviše je grad Zrenjanin mali da ih sam dočeka, tako da ću pozvati i moje kolege iz drugih gradova da im zajedno nešto ponudimo, tom kineskom gigantu, i mislim da možemo da očekujemo rezultate - zaključio je Janjić. 
 
Konferenciju “Vojvodina u 2019.” organizovali su kompanija “Color Media Communications” i magazin ”The Economist“, a otvorili su je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor. Na šest odvojenih panela razgovaralo se o Vojvodini kao evropskoj regiji, vojvođanskoj privredi i lokalnim samoupravama, “zelenoj ekonomiji”, modelu 4.0 sporta i biznisa i kulturi kao izvoznom proizvodu, u svetlu titule Novog Sada kao evropske prestonice kulture 2021. godine. 
 
 
 
 
Među učesnicima svih panela, osim predstavnika Pokrajinske vlade, institucija i ustanova i predstavnika lokalnih samouprava, našli su se i brojni privrednici, a na panelu “Vojvodina, evropska regija” govorili su i visoki diplomatski predstavnici u Srbiji nekoliko zemalja članica Evropske unije - ambasadorka Rumunije Oana-Kristina Popa, ambasador Hrvatske Gordan Bakota i ambasador Češke Tomaš Kušta