Janjić u Vladi Srbije na konstitutivnoj sednici Organizacionog odbora EP u košarci za seniorke

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je juče, u sedištu Vlade Republike Srbije, prvoj sednici Organizacionog odbora Evropskog šampionata u košarci za seniorke, koji se od 27. juna do 7. jula održava u Srbiji i Letoniji. 
 
Gradonačelnik Janjić, zajedno sa svojim kolegom iz Niša, gradonačelnikom Darkom Bulatovićem, predstavnik je u Organizacionom odboru gradova domaćina, Zrenjanina i Niša, u kojima će se igrati utakmice grupne faze šampionata. Zrenjaninu je pripala i izuzetna čast da ugosti selekciju Srbije, a u grupi “D” u našem gradu nastupiće i reprezentacije Rusije, Belorusije i Belgije. Dve grupe igraće i u glavnom gradu Letonije, Rigi, dok je Beograd domaćin završnice šampionata. Finalna utakmica na programu je 7. jula u “Štark Areni”. 
 
 
Sednicom je predsedavala potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, koja se nalazi na čelu Organizacionog odbora, a prisustvovali su i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i delegacija Košarkaškog saveza Srbije, na čelu s predsednikom Predragom Danilovićem. 
 
Kako je preneo sajt Vlade Republike Srbije, Mihajlović je istakla da je pomenuto prvenstvo najvažnije međunarodno takmičenje koje se održava u našoj zemlji u ovoj godini i prilika da Srbija promoviše ženski sport i još jednom pokaže da je dobar domaćin i organizator velikih sportskih događaja. Ona je izrazila zadovoljstvo time što je Košarkaški savez Srbije video u Vladi partnera za organizaciju te sportske manifestacije.
 
Prema njenim rečima, na ovoj sednici dogovoren je finansijski plan i sve što će se u narednom periodu raditi u Beogradu, Nišu i Zrenjaninu, koji će biti domaćini takmičenja.
 
Potpredsednica Vlade je podvukla da je Evropsko prvenstvo za košarkašice prilika da se još više promoviše ženski sport, najavivši da će sledeća sednica Odbora biti održana za sedam dana.
 
 
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić podsetio je da je naša zemlja u poslednjih pet godina organizovala 15 velikih međunarodnih seniorskih takmičenja. Izrazio je očekivanje da će Srbija nakon ovog takmičenja biti prepoznata kao primer dobre prakse i da će podići standarde kada je reč o organizaciji velikih takmičenja.
 
Ministar je napomenuo da je ovo treće veliko takmičenje u košarci koje se organizuje u našoj zemlji u poslednje tri godine, te da je Srbija prvi put domaćin košarkaškog prvenstva za žene.
- Želimo da popularizujemo i promovišemo ženski sport i da privučemo što veći broj devojčica u sistem sporta i veliku porodicu košarke - kazao je on i izrazio nadu da će gosti iz inostranstva, koji budu posetili našu zemlju i pratili takmičenje, osetiti pravo gostoprimstvo Srbije.
 
 
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja prve sednice Organizacionog odbora i istakao da organizacija velikih sportskih događaja nije moguća bez podrške i pomoći Vlade, Ministarstva omladine i sporta i lokalnih samouprava.
 
Pripreme za ovaj šampionat u Zrenjaninu su, praktično, već u toku, s obzirom da je u “Kristalnoj dvorani” postavljen novi parket, ranije su, kroz projekat kompanije NIS - “Zajednici zajedno”, nabavljene i licencirane konstrukcije koševa, a u toku je procedura za nabavku semafora s LED ekranima. 
 
Fotografije: Facebook profil Zorane Mihajlović