Konferencija Evropskog parlamenta mladih Srbije održana u Zrenjaninu

Proteklog vikenda Zrenjanin je bio domaćin 7. Konferencije Evropskog parlamenta mladih Srbije, organizovane uz podršku EU Info centra, a u lokalu i od Grada Zrenjanina i Regionalnog edukativnog centra Banat (REC Banat). Uz učešće oko 60 mladih ljudi iz Srbije, od kojih je bilo oko 40 srednjoškolaca iz Zrenjanina, konferencija je organizovana s ciljem razvijanja ujedinjenog glasa mladih o aktuelnim temama, koji se u vidu rezolucija šalju Evropskom parlamentu kao predlozi određenih rešenja. 
 
Delegati zasedanja u Zrenjaninu imali su priliku da budu gosti Zrenjaninske gimnazije i da tokom generalne skupštine održe simulaciju zasedanja Evropskog parlamenta mladih u Baroknoj sali Gradske kuće, u kojoj inače zaseda Skupština grada Zrenjanina. Pored toga, učesnicima je Ena Babić iz Tima Evropa održala radionicu na temu ljudskih prava.
 
 
 
Učesnike konferencije u Zrenjaninu pozdravio je i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, istakavši da mladi treba da uzimaju svoju sudbinu u svoje ruke i na vreme da se uključe u aktivnosti i upoznaju s vrednostima Evropskog parlamenta, načinom njegovog odlučivanja i predlaganja.
- Danas, u našoj lepoj Baroknoj sali, učesnici konferencije imaju priliku da vrše simulaciju rada Evropskog parlamenta. Takođe, dva dana su se u Zrenjaninu održavale i radionice, u Kulturnom centru i Gimnaziji, u kojima su učestvovali i naši srednjoškolci, gimnazijalci i nadamo se da će oni biti budući evropski parlamentarci i da će ovaj grad dobiti nove, mlade ljude, koji će ga dalje razvijati i graditi - poručio je Radišić.    
 
 
 
Svi srednjoškolci koji su učestvovali na konferenciji u Zrenjaninu potencijalni su kandidati za učešće na 11. Nacionalnoj konferenciji Evropskog parlamenta mladih Srbije u Novom Sadu nakon koje će imati priliku da učestvuju na tri godišnja Međunarodna zasedanja Evropskog parlamenta mladih koji okupljaju preko 900 učesnika iz cele Evrope. 
 
Evropski parlament mladih Srbije je nevladina, neprofitna i omladinska organizacija koja je osnovana 2006. godine kao deo međunarodne omladinske mreže Evropski parlament mladih koja postoji od 1987. godine, a čije su aktivnosti pod patronatom generalnog sekretara Saveta Evrope g-dina Torbjorna Jaglanda i predsednika Evropskog parlamenta, g-dina Martina Šulca.
 
 
 
Evropski parlament mladih je omladinska organizacija koja postoji u 40 zemalja Evrope i za cilj ima podsticanje inicijative među mladima i njihovo aktivno učešće u rešavanju problema u njihovom okruženju. Glavna aktivnost koju sprovodi je organizovanje konferencija, tj. zasedanja koja predstavljaju simulaciju rada Evropskog parlamenta i parlamentarne procedure.