Ambasador Belorusije u Zrenjaninu: brojne zajedničke teme i mogućnosti

Utakmicom Srbija-Belorusija, u “Kristalnoj dvorani” u Zrenjaninu, biće 27. juna otvoreno Evropsko prvenstvo u košarci za seniorke. Nije bilo boljeg povoda od najave tog velikog sportskog događaja za današnju posetu našem gradu Njegove ekselencije ambasadora Belorusije u Srbiji Valerija Briljova. Sport je bila jedna od tema o kojoj su razgovarali ambasador Briljov i njegov domaćin, gradonačelnik Čedomir Janjić, ali je bilo reči i o kulturnoj i privrednoj saradnji i mogućnostima unapređenja tradicionalnih veza između dve prijateljske države i gradova u njima.
 
Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, načelnica Srednjebanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Dragan Ćapin.
 
 
 
Ocenjujući važnost i značaj ove posete, gradonačelnik Janjić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da danas bude domaćin ambasadoru Belorusije.
- Iskoristio sam priliku da gosta upoznam sa potencijalima našeg grada, a sigurno je i da bih želeo da privredna saradnja bude oblast u kojoj sarađujemo, da uspostavimo kontakt sa nekim beloruskim firmama, vodili smo razgovor i u tom pravcu i verujem da ćemo vrlo brzo imati posetu njihovih privrednika ovde, u našem gradu - kazao je gradonačelnik Janjić.   
 
 
 
Ambasador je, zahvalivši Gradu i gradskim čelnicima na ukazanom gostoprimstvu, rekao da je ovo njegova prva poseta Zrenjaninu.
- Danas smo razgovarali o poslovnoj saradnji, zajedničkim interesima, a sigurno je da su to trgovina, poljoprivreda i druge oblasti. Zrenjanin je poznat grad, u razvoju - rekao je on, napomenuvši i da je sa tim upoznat gledajući televizijske vesti u Beogradu.
- Na taj način sam hteo da se neposredno upoznam sa gradom i onim čime se u njemu bavite, imamo i mi zainteresovane za uspostavljanje kontakta u Belorusiji, za uspostavljanje pobratimskih veza, a pravaca je dosta, od sporta, kulture, privrede - rekao je još ambasador Briljov.
 
Nakon prijema i razgovora u Gradskoj kući, ambasador Belorusije u nastavku svoje prve zvanične posete Zrenjaninu obišao je gradske ustanove kulture - Narodni muzej i Narodno pozorište “Toša Jovanović”.