Ambasador Meksika Marko Antonio Garsija Blanko posetio Zrenjanin

Njegova ekselencija ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko boravio je juče u poseti Zrenjaninu. Povod za prvu posetu ambasadora Meksika našem gradu je otvaranje izložbe „Meksički kodeksi – Uspomene i saznanja“, u Kulturnom centru Zrenjanina, koja je nastala kao projekat kulturne saradnje između Meksika i Srbije.
 
Prethodno je ambasadora u Gradskoj kući ugostio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem i pomoćnicima Draganom Ćapinom i Simom Salapurom, a prijemu je prisustvovao i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković. 
 
 
 
 
Poseta je utoliko značajnija, jer je u Zrenjanin došao najviši diplomatski predstavnik 14. najveće zemlje sveta po veličini, sa svojih 130 miliona stanovnika, i 11. po snazi svetske ekonomije. Razmena kulturnih i turističklih sadržaja između dve zemlje i gradova u njima primarne su teme današnjeg sastanka u Zrenjaninu, ali je gradonačelnik Janjić upoznao ambasadora i sa naporima koje Grad Zrenjanin čini na promovisanju investicionih potencijala. 
“Ja bih se, pre svega, zahvalio Njegovoj ekselenciji, meksičkom ambasadoru, što nam je omogućio da vidimo izložbu koju ćemo otvoriti u Kulturnom centru, ali naravno da sam iskoristio priliku, kada naš grad poseti ambasador jedne tako velike zemlje, da predstavim i naše potencijale i prednosti našeg grada, u prvom redu za investitore iz te države. Uspeli smo da animiramo privrednike iz Kine, koja je mnogo dalja od Meksika, pa zašto ne bi došao, eventualno, i neki meksički investitor u Srbiju, u Zrenjanin, i mislim da je ova današnja poseta ambasadora bila dobra prilika za razgovore o tome”, kazao je gradonačelnik Janjić. 
 
 
 
 
Ambasador Meksika u Srbiji Marko Antonio Garsija Blanko pohvalno se izrazio o investicijama koje stižu u Zrenjanin, a svidela mu se i arhitektura centra grada i njegova tradicija i istorija. Upoznao se i s istorijatom Gradske kuće, a sa svojim domaćinima je prošetao do Kulturnog centra, gde je nešto kasnije i otvorena izložba. Ambasador je istakao da će izložba doprineti da ojačaju zajedničke veze dva prijateljska naroda.
“Meksiko i Srbija su bratske i prijateljske zemlje, a naravno takav je odnos naše zemlje i naroda i sa ovim lepim gradom. Zahvalio bih se gradonačelniku i njegovim saradnicima što su sam omogućili da imamo naše kulturno prisustvo u ovom gradu”, istakao je ambasador Meksika i dodao da su tema izložbe u Kulturnom centru meksički kodeksi, kao jedan od najznačajnijih izvora koji nas približavaju drevnim kulturama s tog područja. 
 
 
 
 
“Oni su dragoceno svedočanstvo o kulturnom, naučnom i umetničkom razvoju iskonskih kultura Meksika. Izrađeni na različitim materijalima: kori drveta, koži, agavi, pamuku i evropskom papiru. Predstavljaju složene sisteme verovanja i saznanja koji obuhvataju sve aspekte života: geografske, istorijske, ekonomske, kalendarske i simboličke zapise. Meksički kodeksi sadrže i čuvaju drevno znanje domorodačkih naroda naše nacije. Vrednost tih dokumenata nije ograničena na prošlost, čak i danas mnoga društva posežu za njima kao za istorijskim izvorom, pravnom podrškom i simbolom identiteta”, objasnio je ambasador Marko Antonio Garsija Blanko otvarajući izložbu.
 
 
 
 
Prisutnima u Kulturnom centru obratili su se i gradonačelnik Čedomir Janjić, kao i direktor te ustanove kulture Goran Marinković, naglasivši da, dok neki drugi podižu zidove i prepreke prema narodima, mi gradimo mostove saradnje i prijateljstva. 
 
Izložba „Meksički kodeksi – Uspomene i saznanja“, u Malom salonu Kulturnog centra Zrenjanina biće otvorena do 22. marta.