Direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan-Batist Kizen оtvorio Francuski filmski karavan u Zrenjaninu

Drugi put u poslednjih deset meseci naš grad je posetio direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske u Beogradu Žan-Batist Kizen. Neposredan povod za novu posetu bio je početak Francuskog filmskog karavana u Kulturnom centru Zrenjanina, u organizaciji Francuskog instituta, koji je svečano otvorio Kizen, za kog je prethodno gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima priredio prijem u Gradskoj kući. Prijemu su prisustvovali predstavnici Francuskog instituta, kao i kompanije "Mlekoprodukt“, koja posluje u okviru francuske "Savencija" grupe.
 
 
 
Gradonačelnik Janjić ovom prilikom je istakao:
“Izuzetno mi je zadovoljstvo što su predstavnici Francuskog instituta večeras naši dragi gosti. Ovim se već utemeljena dobra saradnja samo nadograđuje, i velika je zahvalnost našim francuskim prijateljima što promovišu svoju zemlju i svoju kulturu u našem gradu. Pozitivni su utisci i o francuskoj privredi, i poslovanju kompanija koje su u Zrenjanin došle upravo iz Francuske. Moramo još jednom ukazati na primer jedne od najuspešnijih privrednih privatizacija u našem gradu, kada je 2004. godine upravljanje kompanijom “Mlekoprodukt” preuzeo francuski “Bongren”, danas “Savencija" grupa. To zrenjaninsko preduzeće sada je sponzor Francuskog filmskog karavana, u sjajnom primeru sprege društvene odgovornosti, podrške kulturno-umetničkim programima i promovisanja privrede ove sredine. Uz drugo uspešno francusko preduzeće koje posluje u Zrenjaninu u oblasti automobilske industrije, “Novares”, slobodni smo da kažemo da Grad Zrenjanin, Republiku Srbiju i Republiku Francusku povezuju brojne i neraskidive veze, i kroz istoriju i kroz aktuelni trenutak”, naglasio je Čedomir Janjić.
 
 
 
Prilikom obraćanja medijima direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu Ambasade Francuske Žan-Batist Kizen je rekao:
"Lepo je doći u grad u kojem je dobra saradnja sa našom državom. Francuski institut u Srbiji ponosi se svojim programom Francuski filmski karavan, čiji su ciklusi veoma popularni širom Srbije. Od 2012. godine, kada je Karavan počeo da obilazi Srbiju, pridružilo nam se više od četrdeset gradova. Kulturni centar Zrenjanina bio je među prvima koji su prihvatili izazov. Francuski institut čvrsto drži do principa decentralizacije u Srbiji i investira u razvoj novih modela društveno-privatnih partnerstava u radu na projektima iz oblasti kulture. Francuski filmski karavan najbolje ilustruje navedene misije. Hvala “Mlekoproduktu” i “Ile de France” što sa nama dele iste poglede i što su deo Francuskog filmskog karavana“, zaključio je Žan-Batist Kizen.
 
U okviru karavana biće prikazan ciklus komedija koji čine četiri filmska ostvarenja. Sponzor ovogodišnje manifestacije, koja će tokom 2019. godine obići 40 gradova širom Srbije, je zrenjaninska kompanija “Mlekoprodukt”.
 
“Kompanija “Mlekoprodukt”, kao deo Grupe “Savencia”, ima jake veze sa francuskom kulturom i veliko nam je zadovoljstvo da, u saradnji sa Francuskim institutom, podržimo promociju francuskog autorskog filma kako u Zrenjaninu, tako i širom Srbije. I sam naš brend “Ile de France” ima filmsku priču, a posetioci ove manifestacije moći će da je pogledaju pre početka svake projekcije”, rekla je Bojana Momčilov, direktorka za komunikacije u kompaniji “Mlekoprodukt”.
 
 
 
 
Prijemu za predstavnike francuske delegacije prisustvovali su i pomoćnik grdonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, zamenica predsednika Skupštine grada Ljubica Travica, direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković, kao i dugogodišnji direktor „Mlekoprodukta“ Živanko Radovančev.
 
Projekcije filmova “Javna ličnost”, “Pulen”, “Lepotica i lepotica” i “Kao dečaci” prikazuju se svake srede i četvrtka do kraja meseca u Maloj sali sali Kulturnog centra od 20 časova, a ulaz je besplatan.