Gradonačelniku Janjiću uručeni ključevi vozila namenjenog mobilnom timu za inkluziju Roma

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić prisustvovao je danas u Beogradu, ispred Palate “Srbija”, svečanoj dodeli 30 vozila gradovima i opštinama koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma, i primio ključeve automobila “Fiat Tipo”, namenjenog Gradu Zrenjaninu. Ključeve vozila predstavnicima gradova i opština uručili su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević i generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.
 
 
 
 
Svečanu dodelu vozila organizovala je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u sklopu Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, a u cilju podizanja njihovih kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja u lokalnim samoupravama koje imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma: Aranđelovac, Bečej, Vršac, Doljevac, Lebane, Loznica, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Surdulica, Čukarica – Beograd, Beočin, Bačka Palanka, Ruma, Pećinci, Kovačica, Stara Pazova, Subotica, Zrenjanin, Paraćin, Požarevac, Aleksinac, Kraljevo, Bor, Zaječar, Šabac, Vladičin Han, Vlasotince, Lajkovac i Niš.
 
 
 
 
Na svečanosti su se obratili šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, da bi potom u Palati "Srbija" bilo upriličeno potpisivanje ugovora o dodeli vozila. Osim automobila “Fiat Tipo”, lokalne samouprave su, za potrebe mobilnih timova, ovom prilikom dobile i 30 laptop računara.
 
Mobilni timovi za inkluziju Roma su radna tela grada/opštine, formirana u cilju jačanja saradnje između lokalnih institucija i romske zajednice. Članovi mobilnih timova organizuju zajedničke terenske posete romskim naseljima i pružaju zajedničku i koordinisanu podršku i pomoć pojedincima i porodicama. 
 
 
 
Realizacijom Programa, SKGO nastoji da stvari uslove za formiranje i funkcionisanje inovativnog pristupa za inkluziju Roma i Romkinja na lokalnom nivou, i na sistemski, sveobuhvatni i održiv način radi na osnaživanju lokalne zajednice u skladu sa Strategijom za inkluziju Roma i Romkinja u Republici Srbiji.