Iz Zrenjanina do medalje - 100 dana do početka EP u košarci za žene

Simboličnim pokretanjem sata na Trgu slobode, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez danas su označili početak odbrojavanja - 100 dana do održavanja najveće sportske manifestacije u Srbiji u tekućoj godini, Evropskog prvenstva u košarci za seniorke, koje naša zemlja organizuje zajedno sa Letonijom. Istovremeno, odbrojavanje je počelo i u Nišu i Beogradu, takođe gradovima domaćinima šampionata. Zrenjanin je domaćin grupe “D”, u kojoj će igrati reprezentacije Rusije, Belorusije, Belgije i Srbije, a prve utakmice u “Kristalnoj dvorani” na programu su 27. juna - šampionat otvaraju Rusija-Belgija (17.45 časova) i Srbija-Belorusija (20.30 časova).
 
 
 
 
Na centralnom gradskom trgu organizovan je “košarkaški dan”, postavljen je košarkaški teren za basket 3x3 na kom su od prepodnevnih časova igrale devojčice, montirana je konstrukcija sa satom za odbrojavanje, zid podrške našim reprezentativkama, info tabla sa informacijama u vezi sa Evropskim prvenstvom. Predstavljena je u Zrenjaninu i Nišu i maskota šampionata, mačji duo “Pik en Rol”, dok je u Beogradu izložen pehar namenjen prvakinjama Evrope.  
 
Porukama “Iz Zrenjanina do medalje” i “Napred plave, Idemo zajedno do medalje” na zidu podrške, gradonačelnik Janjić i pokrajinski sekretar Batez izrazili su uverenje da naša reprezentacija u gradu na Begeju počinje pohod na novu evropsku medalju. Gradonačelnik je rekao da je gradu Zrenjaninu pripala velika čast da bude domaćin ovako velikog takmičenja, ali da je to i značajna obaveza da sve tokom šampionata funkcioniše u najboljem redu.
 
 
 
 
“Ovo je najveće takmičenje koje će ove godine biti organizovano u Srbiji. Veliko mi je zadovoljstvo što smo uopšte imali priliku da se kandidujemo, da budemo u konkurenciji i da postanemo jedan od gradova domaćina ovog prvenstva. Naša reprezentacija igra u Zrenjaninu, mislim da je to sjajno, verujem da će hala biti puna, a naravno, za ovih sto dana, mora još puno toga da se uradi i pripremi, da bi sve proteklo kako treba”, poručio je gradonačelnik, uz uverenje da će Zrenjanin i Zrenjaninci biti pravi domaćini, i našoj i ostalim reprezentacijama.
 
Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez sa zadovoljstvom je prihvatio poziv gradonačelnika Janjića da zajednički obeleže ovaj svečani trenutak i još jednom istakao dobru saradnju između sekretarijata na čijem je čelu i Grada Zrenjanina, na realizaciji brojnih projekata u oblasti sporta. 
 
 
 
 
“Posebno nam je drago što će Zrenjanin biti jedan od domaćina ovog velikog takmičenja, ovo je grad sporta, koji je dao veliki broj olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona i osvajača medalja. Kada je u pitanju košarka, bilo muška ili ženska, uvek su prisutne velike ambicije, a ovo prvenstvo je značajno i zbog toga što se dešava u predolimpijskoj godini. Poslednjih godina naša ženska košarka postigla je izvanredne rezultate i osvojene medalje obavezuju da i na sledećoj olimpijadi postignemo što bolji rezultat, tako da i ovo takmičenje dolazi u pravo vreme”, istakao je Batez i dodao da kroz ovo, kao i sva takmičenja koja je grad Zrenjanin poslednjih godina organizovao, postoji veliko razumevanje i podrška razvoju sporta.
 
Još je rekao da svako veliko takmičenje pruža priliku i da se obnove objekti sportske infrastrukture, te da se, obnovom Gradskog stadiona u Zrenjaninu, stvaraju uslovi da naš grad u narednom periodu bude domaćin takmičenja u različitim sportskim granama, po najvišim standardima.
 
 
 
 
Kompletan raspored utakmica grupe "D" Evropskog šampionata u košarci za seniorke, u Zrenjaninu:
 
Četvrtak, 27. jun 2019. god:
Rusija - Belgija (17.45 čas)
Belorusija - Srbija (20.30 čas)
 
Petak, 28. jun:
Belgija - Belorusija (17.45 čas)
Srbija - Rusija (20.30 čas)
 
Nedelja, 30. jun:
Belorusija - Rusija (17.45 čas)
Belgija - Srbija (20.30 čas)