Održan 2. sajam ''Mladenci''

Drugi sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela Srbije “Mladenci” održan je proteklog vikenda u zrenjaninskoj sportskoj hali “Medison”. Predstavili su se izlagači sa teritorije grada Zrenjanina, iz nekoliko seoskih sredina sa područja AP Vojvodine i drugih delova Republike Srbije, a učestvovali su i učenici nekoliko srednjih škola poljoprivrednog i prehrambenog usmerenja. Među njima, kao posebni gosti našeg grada, bili su i učenici i profesori Poljoprivredne škole Priština - Lešak, sa Kosova i Metohije. Oni su se predstavili svojim proizvodima, prerađevinama od voća i povrća, koje izrađuju na praktičnoj nastavi. 
 
 
 
Gosti su stigli i iz Republike Slovenije, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma “Mladenci”, odakle su se predstavile zemljoradničke zadruge iz Ptuja i Radgone. U njihovo ime učesnike sajma pozdravio je Milan Janžeković, predsednik komore koja okuplja te zadruge. Podrška sajmu stigla je i iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Pomoćnik pokrajinskog sekretara dr Saša Stevanović obratio se učesnicima sajma poručivši da sekretarijat pomaže i finansijski ostanak mladih domaćina na selu, jer je bez te vrste podrške teško očekivati da se mladi odluče na život u seoskim sredinama.
“Počeli smo 2017. godine s programima finansijske podrške, kada je izdvojeno 100 miliona dinara za te aktivnosti. Već naredne godine ta su sredstva udvostručena, a ove godine smo opredelili 250 miliona dinara. Upravo narednih dana konkurs treba da bude objavljen i koristim priliku da pozovem sve koji su mlađi od 40 godina i imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva da se jave i konkurišu za ova sredstva”, kazao je Stevanović. 
 
 
 
Učešće na manifestaciji uzela je i Srpska akademija nauka i umetnosti, prisustvom našeg priznatog genetičara i člana Akademijskog odbora za poljoprivredu i selo dr Dragana Škorića, koji je takođe pozdravio učesnike i goste sajma. Tokom svečanosti otvaranja manifestacije, upriličen je i prigodan kulturno-umetnički program. 
 
Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić istakavši da Grad Zrenjanin u potpunosti pomaže poljoprivrednu oblast, izdvaja značajna budžetska sredstva za različite projekte. Poručio je da će podršku grada imati i mladi koji žele da ostanu na selu i bave se poljoprivrednom porizvodnjom.
“Pomenuo bih da je Zrenjanin prošle godine izdvojio pet miliona dinara za pomoć mladim pčelarima, tako ćemo i nastaviti, važan je i projekat kupovine nekretnina, seoskih kuća, koji sprovodi Pokrajinska vlada. Izdvajamo godinama unazad sredstva za kupovinu steonih junica najkvalitetnije rase, za bušenje bunara za navodnjavanje u atarima, naša Poljoprivredna stručna služba besplatno uzorkuje poljoprivredno zemljište i daje savete proizvođačima, uređujemo atarske puteve, finansiramo izgradnju plastenika i drugo. Ne moraju svi mladi da rade u poljoprivredi, mogu se baviti time i kao dopunskim radom i tu je takođe učinjen iskorak”, kazao je pomoćnik gradonačelnika. 
 
 
 
Pored izlagačkog dela sajma, održan je i stručni skup na temu uvođenja predmeta “zadrugarstvo” u srednje poljoprivredne škole, počev od naredne školske godine.