Održana sednica Gradskog veća - zapošljavanje mladih i početak završne faze projekta izgradnje obilaznice

Na današnjoj 37. sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić usvojeno je niz predloga odluka, a kako je po završetku novinarima rekao, među najznačajnijim tačkama bila je Utvrđivanje Predloga Zaključka o usvajanju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Zrenjanina za 2019. godinu.

 

 

 

- Mislim da smo prethodnim planovima mnogo toga na tom polju uradili, znate da je  samo u prethodne dve godine otvoreno više od 4.500 novih radnih mesta, a ovim Akcionim planom omogućujemo našim mladim sugrađanima koji završavaju srednju školu ili fakultet da krenu u stručno usavršavanje po firmama u našem gradu, što se pokazalo kao veoma dobro. Naime, više od trideset odsto tako zaposlenih mladih ljudi je zadržalo posao i kasnije se zaposlilo na neodređeno u tim firmama - rekao je gradonačelnik Janjić, a izvestilac po toj tački, Euđenija Besu navela je da je iz gradskog budžeta za tu namenu izdvojeno 7 miliona dinara.

 

 

 

Gradonačelnik je ukazao i na veliki značaj danas usvojenog Predloga Zaključka u vezi pokretanja realizacije Investicionog projekta na završetku izgradnje obilaznog puta oko grada Zrenjanina.

- To je praktično početak realizacije završne faze obilaznice oko grada, četvrtog dela na lokaciji iza stare fabrike tepiha, kompleksa Naftagasa, do industrijske zone. Zajedno sa Putevima Srbije krećemo u realizaciju projekta eksproprijacije i kasnije u samu izgradnju 3,8 kilometara te deonice i nadvožnjaka preko železničke pruge - objasnio je gradonačelnik Janjić.

 

   

 

Među danas usvojenim tačkama bili su i izveštaji o radu pojedinih ustanova, Komunalne policije i Gradskog štaba za vanredne situacije, kao i izveštaj o radu Gradske uprave Zrenjanin i zaštitnika građana.

Načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić kazala je da je da su u tom izveštaju prikazani svi poslovi iz izvorne i poverene nadležnosti koje su zaposleni iz GU obavljali tokom prethodne godine. 

 

  

 

Takođe, članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o ustanovljenju praznika grada, nagrada, javnih priznanja i zvanja počasnog građanina grada Zrenjanina. 

Izvestilac po toj tački, sekretar Skupštine grada, Milan Mrkšić rekao je da će se 31. oktobra, obeležavati Dan osnivanja Srpskog narodnog odbora, kao praznik grada, svečanom akademijom i dodelom "dr Slavko Županski" fizičkim licima, udruženjima i društvima koji su svojim naučnim, stručnim, kulturnim i literarnim radovima i delima doprineli očuvanju istorijskih, kulturnih i humanitarnih tradicija i uspomena grada Zrenjanina.

 

 

 

Danas usvojenim Predlogom Odluke o izmeni Odluke o manifestacijama od posebnog značaja za grad Zrenjanin, čiji je izvestilac takođe bio Milan Mrkšić, pored postojećih manifestacija koje su od značaja za grad Zrenjanin, biće uvrštene još dve manifestacije ''Pesnička štafeta'' i ''Čitalačka značka''.