Otkriveno spomen-obeležje arhitekti Marjanu Đulincu u holu ''Kristalne dvorane''

U holu “Kristalne dvorane”, nove sportske hale u Zrenjaninu, danas je svečano otkriveno spomen-obeležje arhitekti Marjanu Đulincu, našem sugrađaninu i projektantu ovog sportskog objekta, prerano preminulom 2008. godine. Spomen-obeležje su otkrili članovi njegove najuže porodice, sin i kćerka, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, Društva arhitekata Zrenjanina, Đulinčevi poslovni saradnici, kolege i prijatelji. Upriličena je i prigodna izložba njegovih projekata i radova. U ime Grada Zrenjanina, svečanosti su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura i član Gradskog veća Dragan Vujović, koji je, kao inženjer u “SM-Inženjeringu”, i blisko sarađivao s pokojnim arhitektom.  
 
 
 
 
Marjan Đulinac je rođen u Zrenjaninu 15. aprila 1965. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a potom i Arhitektonski fakultet u Beogradu, 1990. godine. Radio je prvo u zrenjaninskom “SM-Inženjeringu”, a potom u beogradskoj “AGM Grupi”, s kojima realizuje veliki broj projekata, sve do teške bolesti koja je 2008. godine naglo prekinula i njegovu karijeru i životni put. Na saradnju s njim, koja je trajala 14 godina, podsetio je profesor Borislav Petrović, jedan od osnivača “AGM Grupe”, koji je rekao da se ljudski život, ipak, ne meri dužinom trajanja, već nekim stvaralaštvom i delima koja ostaju iza njega.
 
 
 
- Pored te neke emocije koja nam ne dozvoljava da uživamo u ovom trenutku, ipak imamo tu sreću da smo nešto uradili i da nešto ostaje iza nas. Lepi dani i godine naše saradnje, osim ove hale koja je zaslužila i te nagrade, odlikuju se još nekim objektima koje smo realizovali i koji su takođe ovenčani sa nekoliko priznanja. Pomenuo bih, između ostalih, konak manastira Banjska i nacionalnu laboratoriju za bezbednost lanca ishrane u Batajnici. U tim našim projektima kolega Đulinac dao je svoj puni doprinost, imajući veoma jasan i koncentrisan smisao za zajednički interes. Drago mi je što smo se okupili ovom prilikom da odamo priznanje tom stvaralačkom opusu, toj upornosti, i konačno, rezultatima visoke klase - poručio je profesor Petrović.
 
 
 
Sportska hala u Zrenjaninu predstavlja krunu, nažalost rano prekinute, karijere talentovanog arhitekte i projektanta Marjana Đulinca. Objekat hale, danas svima poznate kao “Kristalna dvorana”, projektovan je kao javni forum, koji pored osnovne namene sportskog borilišta, nudi različite javne sadržaje, dopunjujući njihovu ponudu u okviru gradske sredine Zrenjanina.
 
Hala je otvorena 5. jula 2009. godine utakmicom košarkašica Poljske i SAD, u okviru takmičenja Univerzijade, održane te godine u našoj zemlji. Ovaj savremeni sportski objekat ugostio je potom 2011. godine i najbolje evropske odbojkašice, u njemu su odigrane i utakmice grupne faze Svetskog šampionata za rukometašice, 2013. godine, a iste godine su se nadmetali i najbolji mladi rvači sveta. Bila je i domaćin FED kup teniserkama Srbije i Australije, 2017. godine, a priprema se za Evropsko prvenstvo u košarci za seniorke, krajem juna ove godine. 
 
 
 
 
Rad Marjana Đulinca i njegovih saradnika ostvaruje tako u potpunosti svoju zamišljenu funkciju i čini najsjajniji segment u brojnoj porodici sportskih objekata našeg grada. Prepoznato je to i van lokalne sredine, pa je projekat hale sportova ovenčan sa nekoliko prestižnih nagrada u oblasti arhitekture - nagradom “Ranko Radović”, nagradom kompanije “Novosti”, priznanjem Salona arhitekture u Beogradu, kao i nominacijom za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu.