Počela 45. ''Pesnička štafeta'' Gradske narodne biblioteke ''Žarko Zrenjanin''

Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” sa radošću najavljuje da će se u periodu od 25. marta do 5. aprila održati 45. po redu manifestacija za decu, ”Pesnička štafeta”.
 
Ovogodišnju Štafetu vodiće Vladimir Andrić, pisac, dramaturg i reditelj koji će sa bibliotekarima zrenjaninske biblioteke obići 60 škola na području Srednjeg Banata i škole u opštine Titel. Objavio je četrnaest knjiga proze i poezije, a zrenjaninska biblioteka je, povodom ovogodišnje manifestacije, objavila njegovu knjigu “Savršen darmar“ koju je ilustrovala Ana Petrović.
 
Najbolji pesnički radovi osnovaca biće nagrađeni na velikoj završnoj svečanosti „Pesničke štafete“ koja će se održati 11. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina.  
 
 
Davne 1975. godine Ljubivoje Ršumović, tada zaposlen na Radio Beogradu, vraćajući se sa jednog svog radnog zadatka, svratio je do zrenjaninske biblioteke. Uz druženje, rodila se ideja da pesnik i bibliotekari posete škole u okruženju i da se u njima pesnik predstavi deci, a deca svoje stihove predstave pesniku. Mladi autori putovali bi sa pesnikom i bibliotekarima zrenjaninske biblioteke u sledeću školu, gde bi zajedno predstavljali i stihove mladog i stvaralaštvo afirmisanog pesnika. Tako je rođena manifestacija koja je zbog ovakvog načina realizacije dobila naziv “Pesnička štafeta“. Na manifestaciji i susretima u školama predstavljana je uvek i knjiga gostujućeg pesnika koju je biblioteka objavljivala uoči manifestacije. 
 
U godinama koje su sledile, u zrenjaninsku biblioteku dolazili su svi značajni stvaraoci stihova za decu i sa bibliotekarima polazili na prolećno pesničko putovanje. Da pisci ne žive samo u knjigama i čitankama, uverili su se narednih godina učenici zrenjaninskih i okolnih škola koji su se družili i predstavljali svoje stihove: Milovanu Danojliću, Draganu Lukiću, Desanki Maksimović, Miri Alečković, Dobrici Eriću, Dušku Trifunoviću, Mošu Odaloviću, Gradimiru Stojkoviću, Raši Popovu, Vladimiru Andriću, a nakon mnogo godina i: Dejanu Aleksiću, Dušanu Pop Đurđevu, Jasminki Petrović, Branku Stevanoviću, Igoru Kolarovu...
 
“Generacije vodećih stvaralaca za decu i generacije mladih, od kojih su neki danas takođe priznati stvaraoci, čine veliku “Štafetinu” porodicu. U godinama kada je slaba ponuda kulturnih programa za mlade, a postojeći programi su retko podržani, istrajati u negovanju i širenju ovakve porodice napor je vredan poštovanja”, navode u Gradskoj biblioteci “Žarko Zrenjanin”.
 
Treba pomenuti i da će Skupština grada Zrenjanina, koja zaseda sutra, razmatrati i predlog Odluke o izmeni odluke o manifestacijama od značaja za grad Zrenjanin, na osnovu koje će “Pesnička štafeta” biti uvrštena među manifestacije od značaja za grad Zrenjanin. 
 
“Pesnička štafeta” je najlepše književno čudo na ovim prostorima: čudo koje je dugo više od 1500 kilometara, traje 2 nedelje, obuhvata više od 60 škola, u kome učestvuje više od 10.000 osnovaca i gde se od oko 3.000 pesama bira 12 najboljih. Čudo koje nas kao ljude ulepšava i čini boljima preko 40 godina”, kazao je Igor Kolarov, pisac za decu i mlade.