Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš u poseti Zrenjaninu

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice Mihalj Njilaš boravi danas u poseti Gradu Zrenjaninu. Na početku posete održao je sastanak sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem i njegovim saradnicima, potom je razgovarao sa direktorima zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola, a obišao je i elektrotehničku i građevinsku školu “Nikola Tesla”, muzičku školu “Josif Marinković” i osnovnu školu “Sonja Marinković”. 
 
 
 
 
U izjavi predstavnicima medija Mihalj Njilaš je rekao da je delegacija Pokrajinskog sekretarijata na čijem je čelu posetila Zrenjanin kako bi se napravio bilans rada tokom prethodne tri godine i sagledala situacija kada je reč o obrazovanju, trenutnom stanju i unapređenju prava nacionalnih manjina. 
- Moram reći da je saradnja izuzetna i veoma uspešna i u tom bilansu najpre smo utvdili cifru, 68,7 miliona dinara, što je AP Vojvodina dala u ovim oblastima gradu, ustanovama i školama, kao i nevladinim organizacijama i udruženjima koja se bave oblastima obrazovanja i zaštite prava manjina. Naravno, moglo bi se uraditi i više, mi ćemo se truditi da tu saradnju produbimo. Obrazovanje nam je najviše u fokusu i najviše sredstva je za to potrebno, kao i za obnavljanje objekata naših škola. Videli smo u osam uspešnih projekata osnovnim i srednjim školama da smo u najviše slučajeva finansirali obnovu krova, ali i ostale potrebe, kao što su zamene prozora, grejanje i slično - kazao je on.
 
 
 
 
Naveo je da će takva praksa biti nastavljena, a da će današnji sastanci sa čelnicima grada i direktorima zrenjaninskih škola doprineti da se bolje sagledaju problemi.
- Prošle godine naš sekretarijat uspeo je da obiđe sve ustanove prosvete u Vojvodini i tako smo se i ovde u Zrenjaninu uverili koje su to potrebe, a naši konkursi koji su prošle nedelje raspisani, otvoreni su za rešavanje ovih problema. Ukupan iznos je nešto više od 410 miliona dinara i sada smo ušli u detalje oko mogućnosti za Grad Zrenjanin, koji su prioriteti, kao i ko bi mogao podneti aplikacije za konkurs - rekao je Njilaš.
 
Izrazio je i čvrsto uverenje Vlade AP Vojvodine za poboljšanje uslova u obrazovanju, a tako i u sferi unapređenja prava manjina i istakao da će uspešna saradnja sa Gradom Zrenjaninom biti nastavljena.   
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ukazao je na značajna izdvajanja Grada Zrenjanina u oblasti obrazovanja, i kontinuirano finansiranje svih troškova, osim plata. U te svrhe, kako je naveo, usmerava se skoro 20 procenata od ukupnih budžetskih sredstava.
- Mislim da to nije malo i da značajan novac ulažemo, pre svega, u infrastrukturu osnovnih i srednjih škola. Zajedno sa sekretarijatom realizujemo značajne projekte, verujem da će ta saradnja biti još bolja i uspešnija. Današnja poseta dobra je prilika i da se razgovara sa rukovodiocima škola i da se oni upute kako da još više sredstava povučemo u naš grad - kazao je Janjić i dodao da je sekretara Njilaša informisao i o nekim planovima iz oblasti obrazovanja, posebno o nameri Grada da izgradi novu, veliku srednju školu.
- U njoj bi bile smeštene dve ili možda i tri škole koje sada rade i želimo da imamo lep, reprezentativan objekat, atraktivan i za učenike i za roditelje, a pre svega da on bude u funkciji obrazovanja i obuke naše omladine da bude spremna da se odmah prihvati posla u različitim ustanovama i fabrikama u našem gradu - istakao je gradonačelnik.     
 
 
 
 
 
Obilaskom tri zrenjaninske škole, Mihalj Njilaš se uverio da su potrebna i značajnija ulaganja u obnovu pojedinih školskih objekata, koje prevazilaze mogućnosti lokalne samouprave. Prilaz elektrotehničkoj i građevinskoj školi “Nikola Tesla” onemogućen je sa tri strane, zbog različitih problema na samom objektu. Na zgradi muzičke škole sanirana su veća oštećena na fasadi, a u slučaju osnovne škole “Sonja Marinković”, gde je nedavno obnovljena krovna konstrukcija, problem predstavlja ulična fasada, kao i nedostatak prostora za odvijanje nastave fizičkog vaspitanja. Prilikom posete toj školi, potpredsedniku Pokrajinske vlade predočeno je da postoji projekat za izgradnju sportske sale, da su potrebe za njom velike, ali da trenutno nedostaju finansijska sredstva za tako veliku investiciju.  
 
 
 
 
Zajedno s potpredsednikom Pokrajinske vlade i pokrajinskim sekretarom Njilašem u Zrenjaninu su boravili i zamenik sekretara Milan Kovačević, načelnica Odeljenja za ostvarivanje prava nacionalnih manjina Žužana Macko i pomoćnica sekretara za obrazovanje Biljana Kašerić. 
 
Ispred Grada Zrenjanina, sastanku u kabinetu gradonačelnika su, uz Čedomira Janjića, prisustvovali i njegov zamenik Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, član Gradskog veća Jožef Stojko, načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić i pokrajinski poslanik Aleksandar Farkaš.