Prezentacija mera aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac prisustvovao je danas, u Baroknoj sali Gradske kuće, prezentaciji Javnih poziva i konkursa za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja Nacionalne službe za zapošljavanje za 2019. godinu.
 
O pozivima i konkursima predstavnicima Srednjebanatskog upravnog okruga, preduzetnicima, predstavnicima javnih preduzeća i ustanova, govorile su direktorka NSZ Vojvodine Snežana Sedlar, kao i direktorka filijale Zrenjanin Tatjana Mijatović.
 
 
 
Pozdravljajući prisutne, Santovac je naglasio da je u Gradu Zrenjaninu, pogođenom sankcijama i tranzicijom, u jednom periodu zabeležen veliki broj nezaposlenih lica, ali da je u prethodnom periodu mnogo toga urađeno na promovisanju inudstrijskih zona i privrednih potencijala grada, te da je situacija sada mnogo bolja. 
- Na evidenciji NSZ u 2012. godini u Zrenjaninu bilo je 12.600 nezaposlenih, dok ih je danas 4.800, to jasno pokazuje koliko je toga u našem gradu urađeno kako bi se broj nezaposlenih smanjio. Veliki značaj dala je i NSZ koja je svojim konkursima podstakla mnoge privrednike da zaposle nova lica, da otvore nova radna mesta i prošire proizvodne pogone. Mi smo, kao grad zahvalni NSZ na onome što je uradila, a isto tako moram istaći bitnu činjenicu, da je Grad Zrenjanin u 2018. godini dodelio sredstva u iznosu od 1,5 miliona dinara za sufinansiranje projekata NSZ i to se pokazalo kao vema dobro i samim tim ove godine izdvojeno je sedam miliona dinara - rekao je Santovac.
 
Naveo je i da Grad želi da učestvuje u zajedničkim projektima sa privrednicima kako bi se smanjio broj nezaposlenih, ali i da je Vlada Srbije pomogla u tome, ukazujući i da se očekuje da najveća investicija u Srbiji, kineska kompanija Linglong, počne izgradnju pogona krajem marta, a da će to drastično smanjiti nezaposlenost već 2020. godine. 
 
 
 
Direktorka Sedlar je ukazala da region Vojvodine ima najnižu stopu nezaposlenosti i da je cilj prezentacije mera da se dopre sa poslodavcima sa teritorije svake lokalne samouprave, i onima koji nisu bili upoznati sa radom Službe i mogućnostima za zapošljavanje. 
- Naš cilj je da u interakciji sa prisutnima, a vidimo da ih je danas mnogo prisutno, razjasnimo ono što je možda nejasno u našim pozivima, da stručno osoblje objasni sve nedoumice, šta je to što nudimo, a daćemo i informaciju o pokrajinskom akcionom planu zapošljavanja - navela je, između ostalog, Snežana Sedlar. 
     
Tatjana Mijatović kazala je da se na evidenciji u Zrenjanin trenutno nalazi 4.900 lica, dok je u okrugu 10.500 lica i istakla da su rokovi za javne radove i samozapošljavanje otvoreni do 29. marta, a svi ostali do utroška sredstava, najkasnije do 30. novembra ove godine.