Prijem za rukovodioce ''Bosforskog džez hora'' iz Turske

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić organizovao je sinoć, u Plavom salonu Gradske kuće prijem za dirigenta i menadžerku ”Bosforskog džez hora” („Bogazici Jazz Choir”) iz Istanbula koji je, u okviru svoje velike evropske turneje “Bridges of Roots”, sinoć nastupio u Baroknoj sali Gradske kuće.
 
Prijemu su prisustvovali i Zorica Kozlovački, dirigent hora “Josif Marinković” i direktor Horskog festivala “Slobodan Bursać” Vladimir Stojković. Hor iz Turske će u okviru ove turneje, u svojoj obnovljenoj postavci, nastupiti u osam gradova, u pet evropskih zemalja.
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Radišić je izrazio zadovoljstvo što su Zrenjanin i Novi Sad  jedina dva grada u Srbiji u kojima hor nastupa.
- Zrenjanin je zaslužan što je jedan od ta dva grada, budući da imamo najveći broj kvalitetnih horova, čak 26, veliko iskustvo i dugu horsku tradiciju, a gosti su nam prvaci horskog pevanja u Turskoj. Zahvalni smo im na koncertu koji nam priređuju i pozvali smo ih da ponovo budu naši gosti - rekao je on.   
 
 
 
„Bosforski džez hor” je osnovao 2011. dirigent Masis Aram Gozbek, i poznat je kao pionirski poduhvat horske muzike u Turskoj. U horu peva 30 pevača koji izvode širok repertoar kompozicija od savremenih, do džez i tradicionalnih. Hor učestvuje na brojnim projektima u Turskoj i nastupa na značajnim događajima širom sveta. Uz brojne nagrade koje je osvojio, treba posebno izdvojiti prvo mesto u „Folklor” kategoriji i 13. mesto na ukupnom „Interkultur” svetskom rangiranju 2012. godine, kao i to da je 2016. godine bio jedan od 10 horova koji su pozvani na prestižni „10. Evropski festival omladinskih horova, Bazel” u Švajcarskoj i prva i jedina grupa koja je tamo predstavljala Tursku. Masis Aram Gozbek (1987, Istanbul) osnivač je i umetnički direktor i Bosforskog omladinskog hora i MAGMA horova, kao i predavač na Konzervatorijumu Univerziteta Halik. 
 
Ovaj koncert bio je prvi od promotivnih koncerata koji najavljuju predstojeći šesti Horski festival „”Slobodan Bursać” koji će se održati od 31. maja do 3. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su ”KulturKick Creative Productions” i Kulturni centar Zrenjanina.