Dobrodošlica novim komšijama - aeromiting u čast ''Linglonga''

Zrenjaninski aerodrom “Ečka” juče je posetila brojna kineska delegacija, koja je prethodnog dana prisustvovala svečanosti polaganja kamena-temeljca za pogone kompanije “Linglong” u našem gradu. Predvođena predsednikom kompanije Vang Fengom i njegovim poslovnim partnerima, delegacija iz NR Kine prisustvovala je i aeromitingu priređenom u njenu čast. Dočekao ih je gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, koji je iskoristio još jednu priliku da razmeni utiske s predsednikom “Linglonga”, nakon zvaničnog početka realizacije te kineske investicije u Zrenjaninu.
 
 
 
 
 
Program, koji su organizovali Grad Zrenjanin i Aero klub “Zrenjanin”, otvoren je nastupom padobranca, koji se na tlo aerodroma spustio noseći transparent s logom kompanije “Linglong”. 
 
Oko pet stotina gostiju iz Kine s interesovanjem je pratilo dvočasovni nastup pilota aerodroma “Ečka”, letačkog tima Galeb G-2 i školskog centra “Prinčevi avijacije”, koji su izveli prigodan program na nekoliko tipova letelica, o čemu je govorio direktor aerodroma “Ečka”, Pavle Marković.
“Program je otvoren padobranskim desantom, gde je padobranac vukao zastavu kompanije “Linglong”, u čast naših prijatelja iz Kine koji su, ujedno, i naše prve komšije ovde. Drago nam je što imamo priliku da ih ugostimo i želja nam je da se lepo osećaju u Zrenjaninu i u Srbiji, uopšte. Avio program otvorili smo naletom “Galeba” G-2, nekadašnjeg jugoslovenskog vojnog aviona, koji je izazvao veliko interesovanje publike”, kazao je Marković. 
 
 
 
 
Instruktori su potom demonstrirali sposobnosti i mogućnosti tri vazduhoplova marke “Cesna”, kao i “Pajpera Seminole”, a viđen je i uzbudljiv akrobatski let aviona “Zlin 526”. Na kraju, kao poseban poklon, čelniku “Linglonga” uručena je pilotska uniforma i imao je jedinstvenu priliku da leti “Galebom” kojim je pilotirao Vladimir Bulat. Vang Feng je istakao i mogućnost da u nekom narednom periodu kineska kompanija “Linglong” koristi pogodnosti aerodroma.
 
Govoreći o tome, direktor Pavle Marković je istakao da je aerodrom “Ečka” otvoren za svaku vrstu saradnje.
“Ukoliko bude takvog interesa, sigurno je da ćemo, u saradnji sa državom, izaći kineskim privrednicima u susret”, naglasio je on.
 
 
 
 
Pomenuvši da je “Linglong” postao prvi komšija aerodroma, direktor Marković ukazao je, ustvari, na činjenicu da se parcela na kojoj će se graditi pogoni kompanije, a koja zauzima preko 130 hektara površine, prostire sve do zone aerodroma “Ečka”.
 
Gosti su prethodno upoznati s istorijatom aerodroma, izgrađenog 1942. godine za potrebe nemačke ratne avijacije “Luftvafe”, kao najvećeg aerodroma te vrste u jugoistočnoj Evropi. Do danas je ostao najveći aerodrom “C” klase na Balkanu, s pratećom infrastrukturom za prijem manjih putničkih, poljoprivrednih i transportnih aviona do 7 tona nosivosti.