Košarkaški turnir ''Petrovgrad Basketball U16 Cup'' počinje u petak, 5. aprila

Peti po redu kadetski košarkaški turnir “Petrovgrad Basketball U16 Cup” održaće se u Kristalnoj dvorani i hali “Medison”u Zrenjaninu od petka do nedelje, 5. do 7. aprila. Zrenjanin će imati tu čast da, pored domaćih klubova Partizana i Petrovgrada, ugosti reprezentacije Izraela, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske i Srbije u uzrastu igrača do 16 godina. Posetioci će imati priliku da na delu vide buduće asove evropske i svetske košarke i ujedno pomognu kroz humanitarni karakter turnira.
 
Turnir će biti održan u organizaciji KK “Petrovgrad” iz Zrenjanina pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, i uz prijatelja turnira, kompaniju “Gomeks”. Tim povodom turnir su danas u Gradskoj kući najavili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura, naš proslavljeni košarkaš i potpredsednik KSS Igor Rakočević, generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije Strahinja Vasiljević, predstavnik organizatora KK “Petrovgrad” Stanoje Novaković, direktor za opšte i finansijske poslove kompanije “Gomeks” Dragan Ranisavljević i Tatjana Paunov, ispred OSŠ “9. maj” Zrenjanin.
 
 
 
Pozdravljajući organizatore turnira, goste i predstavnike medija, pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura rekao je da je i ovoga puta došla do punog izražaja dobra saradnja Grada Zrenjanina s nacionalnim sportskim savezima i da je to nešto što Grad pokušava da što više unapredi.
“Ovo je jedna od međunarodnih sportskih manifestacija od interesa za Grad Zrenjanin, koja zaslužuje podršku grada i to se vidi iz godine u godinu. Devet zemalja učesnica, odigraće se skoro 50 utakmica u našoj “Kristalnoj dvorani” i hali “Medison”, a tradicija ovog turnira je i nota humanosti koju ove godine iskazujemo kroz akciju “Sportom za bolje sutra”. Volonteri gradske organizacije Crvenog krsta i Kancelarije za mlade biće na ulazima u halu i ulaznica za utakmice biće na bazi dobrovoljnog priloga. Prikupljena sredstva će se upotrebi u svrhu unapređivanja položaja dece i mladih u obrazovanju i oblasti bavljenja sportom”, naglasio je Salapura. 
 
On je podsetio i da će naš grad krajem juna biti domaćin još jednog velikog i značajnog košarkaškog takmičenja - Evropskog prvenstva za žene, a najavio je i jedan košarkaški događaj za avgust, čiji se sadržaj još uvek neće otkrivati.
 
 
 
Potpredsednik KSS za mušku košarku Igor Rakočević posetio je juče tri zrenjaninske škole - OŠ “Petar Pertrović Njegoš”, OSŠ “9. maj” i Zrenjaninsku gimnaziju, kao deo aktivnosti promovisanja turnira i tom prilikom izrazio podršku nacionalne košarkaške organizacije. Danas je istakao da KSS turnir ocenjuje kao posebno značajan, jer će na njemu nastupiti i kadetska reprezentacija naše zemlje. 
“Cilj nam je da promovišemo košarku u Zrenjaninu i da naša kadetska reprezentacija napreduje, trenira i poboljša svoje mogućnosti. Košarkaški savez Srbije nastoji da promoviše košarku u svim sredinama i mestima u Srbiji, bez obzira na njihovu veličinu i želja nam je da svaki potencijalni igrač ima istu šansu da obuče dres reprezentacije kao i dete iz Beograda. Mnogo nam je lakše kada imamo saradnike kao što je to slučaj ovde, u Zrenjaninu, koji žele da nam pomognu, da zajedno ostvarimo te ciljeve. Po nekim našim parametrima ovaj turnir u Zrenjaninu je među najboljim u Evropi tog tipa i privilegovani smo što smo deo toga”, istakao je Rakočević.
 
 
 
Generalni sekretar UKTS Strahinja Vasiljević najavio je i učešće trenerske organizacije na ovom turniru, kroz “Trenersku kliniku”, koja će se održati u subotu, 6. aprila, od 15-18 časova, uz učešće nekoliko eminentnih stručnjaka koje predvodi Pini Geršon, izraelski trener, dvostruki osvajač Evrolige sa timom "Makabija" i trener godine Evrolige 2005. godine.

Tatjana Paunov izrazila je zadovoljstvo što će učenici zrenjaninske OSŠ “9. maj” i ove godine imati priliku da nastupe u mini-revijalnoj utakmici na turniru i biti deo te lepe košarkaške priče koja ne zaboravlja ni decu s posebnim potrebama.
 
Ekipe-učesnice turnira U16 podeljene su na dve divizije. Diviziju “A” čine nacionalni kadetski timovi iz evropskog vrha - Izraela, Crne Gore, Makedonije i Srbije, dok su u Diviziji “B” kadeti Rumunije i Bugarske i mladi košarkaši Partizana i Petrovgrada. Takođe, paralelno se organizuju i dva klupska turnira u kategorijama U12 i U14, tako da će ukupan broj utakmica biti 47. 
 
Turnir mlađih kategorija počinje u hali “Medison” u petak, od 9.30 časova, dok turnir U16 počinje takođe u petak, u “Kristalnoj dvorani”, u 13.30 časova utakmicom KK “Petrovgrad” - reprezentacija Rumunije, a svečano otvaranje je istog dana u 17 časova. Finale turnira U16 je u nedelju, 7. aprila, s početkom u 15.30 časova.