Prijem za košarkašice ''Proletera 023'', nove članice Superlige Srbije

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima priredio je danas prijem za igračice i trenere ženskog košarkaškog kluba “Proleter 023”, novog člana Superlige Srbije. Na velikom uspehu našem klubu čestitala je i Nataša Kovačević, nekadašnja reprezentativka Srbije i ambasadorka predstojećeg Evropskog prvenstva u košarci za žene, čiji je jedan od gradova domaćina i Zrenjanin. Prijemu su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Oliver Mitrović, pomoćnici Simo Salapura i Duško Radišić i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković. 
 
 
 
 
Košarkašice “Proletera 023” godinama su u vrhu drugoligaškog takmičenja, a u prethodnoj sezoni, uz skor od 11 pobeda i 5 poraza, zauzele su drugo mesto i obezbedile plasman u elitno društvo. Uspeh je, kako navodi trener Marko Marinkov, utoliko veći jer je 95% košarkašica poniklo u školi košarke tog tima, a da su, osim najstarije igračice koja ima 29 godina, sve košarkašice mlađe od 20 godina. 
“Krenuli smo putem da iz svoje škole košarke napravimo igračice za prvu ligu, u tome smo uspeli, sada je sledeći zadatak da pokušamo da zadržimo sve igračice, koje mahom odlaze na studije u druge sredine, ili bar najveći deo ekipe. Slede nam dogovori i razgovori, prvo s našim igračicama, a onda i o potencijalnim pojačanjima za koje se takođe nadamo da će ih biti. Sezonu smo uspešno okončali, iako smo u prvom delu imali problema s nekim povredama i bolestima, ali su devojke podigle formu, sjajno premostile taj teži deo i ostale u borbi za jedno od prva dva mesta koja vode u taj najviši rang takmičenja”, kazao je trener Marinkov.
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, čestitajući igračicama “Proletera 023” na uspehu, istakao je da grad čini dosta toga u oblasti sporta i unapređenja sportske infrastrukture, pre svega da bi decu, umesto ka ulici, usmerio ka bavljenju sportom. Najavio je i jedan novi projekat, izgradnju sportske sale na Bagljašu, dimenzija rukometnog terena, i izrazio uverenje da će devojke imati priliku da i u njoj treniraju. Najavljujući održavanje Evropskog šampionata za žene u Zrenjaninu, krajem juna, pozvao je sve košarkašice, članice kluba i sve ljubitelje košarke da zajedno navijaju za reprezentaciju Srbije, koja će igrati u našem gradu. 
 
Nataša Kovačević uveličala je današnji prijem u Gradskoj kući i poručila košarkašicama “Proletera 023” da je plasman u najviši rang takmičenja velika stvar i da je put do njega sigurno bio trnovit. Zahvalila se i gradonačelniku Janjiću na pozivu da danas bude u Zrenjaninu.
“Čast mi je što mogu da podržim ove devojke, a krajem juna imaćemo još jedan značajan događaj ovde u Zrenjaninu, naravno i u Nišu i Beogradu, koji će biti praznik košarke - Evropsko prvenstvo za seniorke. Poručila bih devojkama da nastave da se trude, da vredno rade, da se raduju novim uspesima i možda baš neku od njih u budućnosti vidimo u dresu reprezentacije Srbije, čime će i svoj grad predstavljati u najboljem mogućem svetlu”, istakla je Kovačevićeva. 
 
 
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura nije propustio priliku da istakne izuzetnu saradnju s Košarkaškim savezom Srbije koja je rezultirala time da Zrenjanin bude jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u košarci za žene.
“Jako nam je bitno da takva prvenstva razvijaju i našu lokalnu infrastrukturu i lokalne klubove i podižu njihovu organizacionu sposobnost na viši nivo. Samim tim očekujemo da i više devojčica počne da se bavi ovim sportom. Nije li lepo kada u godini održavanja Evropskog prvenstva naša ženska košarkaška ekipa ulazi u najviši, elitni rang takmičenja i samim tim pokazujemo da imamo košarkaške talente, organizaciju i uslove i potrudićemo se da, posle Evropskog prvenstva, oni budu još bolji”, poručio je pomoćnik gradonačelnika Salapura.