U studentskom domu tradicionalno obeležen Dan studenata

Dom studenata “Mihajlo Predić - dr Miša” u Zrenjaninu tradicionalno, od 2003. godine, obeležava 4. april, Dan studenata, na način jedinstven među studentskim domovima u Vojvodini i s posebnim programom. Tako je bilo i danas, uz organizaciju modne revije, sportskih takmičenja i druženja, a proslavi su prisustvovali i čelnici Grada Zrenjanina - zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Duško Radišić i Simo Salapura, član Gradskog veća Slaviša Vlačić, kao i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.  
 
Današnji događaj u bašti studentskog doma imao je i humanitarni karakter, jer je 18 modela sa modne revije izloženo na prodaju, od koje je sav prihod usmeren za lečenje trogodišnjeg Nemanje Prpe iz Čuruga, kom je dijagnostikovan tumor moždanog stabla i upućen je na lečenje u Barselonu. Modnu reviju pripremili su apsolventi Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”.
 
 
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je da je važno da grad stvara uslove da bi svi oni koji dolaze u Zrenjanin zbog studija, imali po završetku školovanja i mogućnost da se zaposle, zasnuju porodice i ostanu da žive u našem gradu. 
- Može se to čuti i od samih studenata sa strane, koji nameravaju da ostanu ovde, a neki su nam se obraćali i za sticanje državljanstva. To je nešto što jasno pokazuje da se Zrenjanin dosta promenio u odnosu na prethodne godine, da je postao interesantno mesto za život i da nudi dobre mogućnosti za zapošljavanje. Tome doprinose i nove investicije, na čijem privlačenju radi Grad Zrenjanin, i očekujemo da u narednom periodu toga bude još više - naglasio je Santovac i dodao da se razmišlja i o povećanju broja studenata u gradu i smerova, ali i proširenju kapaciteta za njihov smeštaj.
 
 
 
- Smeštajni kapaciteti i nedostatak menze su ozbiljni problemi koje imamo i koje moramo rešavati, ali i da se poboljša kvalitet tih smeštajnih jedinica. S otvaranjem novih smerova i fakulteta stvara se i ta potreba, a razmišljamo i o mogućnostima da visokoškolske ustanove otvaramo i u nekim drugim objektima i zgradama - rekao je zamenik gradonačelnika. 
 
Upravnica Doma studenata Tanja Dulović kaže da studenti danas po 17 put organizuju obeležavanje svog dana.
- Prilika je, kao i uvek, da ovaj dan lepo provedu, a na nama je da nastavimo da radimo i činimo sve da im boravak u Zrenjaninu bude prijatan, da imaju uslove za studiranje, a Studentski centar “Novi Sad” zaista brine i o našem studentskom domu i mislim da će u narednom periodu to biti na još višem nivou - kazala je ona.
 
 
 
Učesnike i goste na današnjoj manifestaciji pozdravio je i student prodekan TF “Mihajlo Pupin” Dragan Lazić, koji je takođe ocenio, kao najveći problem, nedostatak studentske menze.
- Što se tiče studentskog života i studentskog standarda u Zrenjaninu, studenti su relativno zadovoljni, a smatramo da je ključni problem nedostatak menze. Nadamo se da će ovakve manifestacije doprineti da se u ovom gradu uradi nešto povodom toga, da se studentima obezbede što bolji uslovi života. Imamo praksu, mogućnost zaposlenja, studenti vole ovaj grad, žele da ostanu u njemu, posle određenog broja godina priraste im srcu i želja nam je da svi zajedno, koji smo ovde prisutni, radimo da uslovi budu što bolji i da studenata u Zrenjaninu bude što više  
 
Današnji dan ustanovljen je kao Dan studenata Univerziteta u Beogradu, ali ga obeležavaju svi studenti u Srbiji. Taj datum obeležava se u znak sećanja na studentske proteste 1936. godine kada je u sukobu sudenata i pripadnika profašističke “Organizacije nacionalnih studenata” poginuo Žarko Marinović, student Pravnog fakulteta u Beogradu. Za Dan studenata proglašen je 1954. godine.
 
 
 
 
Dom „Mihajlo Predić - dr Miša“ u Zrenjaninu osnovan je 1963. godine. Do 1993. bio je samostalna ustanova, a od tada je u sastavu Studentskog centra „Novi Sad”, čiji je osnivač Autonomna pokrajina Vojvodina. Ime Mihajla Predića poneo je 1988. godine, na 25. godišnjicu od osnivanja, kad je dobio ime po studentu medicine, pripadniku pokreta otpora u Drugom svetskom ratu. Predić je studirao medicinu u Zagrebu, a stažirao u zrenjaninskoj gradskoј bolnici, gde ga je zatekao i rat. Priključio se pokretu otpora, ali je uhapšen i streljan zajedno sa narodnim herojem Sonjom Marinković, 31. jula 1941. godine na Bagljašu.
 
 
 
Dom je u potpunosti renoviran 2007. godine i sada ima kapacitet od 208 mesta, u 60 trokrevetnih i 7 četvorokrevetnih soba, koje su opremljene novim nameštajem. Sve sobe u domu imaju priključak za internet, a postoji i lokalna računarska mreža. U sklopu doma su i dve čitaonice, TV sala, kao i sala za rekreaciju, kantina i košarkaški teren sa reflektorima. Studenti koji u njemu žive su sa teritorije Vojvodine i Srbije, a pohađaju nastavu na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija. Nažalost, domu nedostaje menza, ali je studentima ishrana omogućena u restoranu u Domu učenika „Angelina Kojić Gina“.