Završena 45. ''Pesnička štafeta'' Gradske narodne biblioteke ''Žarko Zrenjanin''

Svečanošću u Kulturnom centru Zrenjanina juče je završena 45. “Pesnička štafeta”, manifestacija za decu Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin". U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je 60 škola iz 3 okruga Banata i Bačke, a od 200 pesama koje su bile u konkurenciji za nagrade, izabrano je dvanaest pesama u kategoriji: jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, kako za niže tako i za više razrede osnovne škole.
 
Uz pesme najuspešnijih mladih pesnika, na završnoj svečanosti izvedeni su i odabrani programi kojima su u svojim školama deca dočekivala pesnika.  Deo atmosfere prenet je na binu Kulturnog centra na kojoj su nastupili učenici iz Kleka, Torde, Novog Bečeja, Orlovata i zrenjaninskih škola “Đura Jakšić”, “Vuk Karadžić” i “Žarko Zrenjanin”. Kolaž je režirala učiteljica Sonja Vujaković.  
 
 
Gostujući pesnik ovogodišnje “Pesničke štafete” bio je književnik, dramaturg i reditelj, Vladimir Andrić. S njim su zrenjaninski bibliotekari od 25. marta do 5. aprila obišli  60 škola u tri okruga Banata i Bačke. Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” ostvarila je izuzetnu saradnju sa svim školama-učesnicama, učiteljima, nastavnicima, bibliotekarima i učenicima. Gostujući književnik deci je predstavio svoje stvaralaštvo, kao i knjigu koju je biblioteka objavila povodom ovogodišnje „Štafete“, „Savršen darmar“, a učenici osnovnih škola predstavili su Vladimiru Andriću svoje pesme. Manifestaciju je pratilo oko 10.000 dece, a 3.000 je aktivno učestvovalo.
 
Preko 200 pesama ušlo je u konkurenciju za nagrade, a 12 najuspešnijih učesnika predstavilo je svoje pesme na završnoj svečanosti. Dodeljene su tri treće nagrade, dve druge i po jedna prva, kako za učenike nižih, tako i za učenike viših razreda osnovnih škola.
 
 
Dvanaestoro nagrađenih učenika dobilo je tablet računare, poklon Kompanije “Telekom  Srbija”, koje je uručio u ime kompanije Slaviša Vlačić, potom knjige izdavačkih kuća "Kreativni centar", „Pčelica“ i "Propolis buks", a Kompanija "Gomeks" i ove godine pripremila je slatke pakete koje je uručio Nedeljko Golušin, marketing menadžer kompanije. Prijatelj manifestacije je, tradicionalno, kompanija “Mrkšićevi salaši”. Pokrovitelj manifestacije je Grad Zrenjanin, u čije je ime prisutne pozdravio i nagrađenima čestitao pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić. On je podsetio da je od ove godine „Pesnička štafeta“ uvrštena u manifestacije od posebnog značaja za Grad Zrenjanin, kako je nedavno odlučeno na 24. sednici Skupštine grada.
 
Fotografije: Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin"
 
Nagrađeni učesnici 45. Pesničke štafete
 
Niži razredi
 
1. Sergej Petković, III razred, OŠ „Dr Jovan Cvijić” Zrenjanin - za pesmu „Učenje”
 
2. Andrea Karlaš, III razred, OŠ „Petar Kočić” Čestereg - za pesmu „Pad”
 
2. Aleksandar Stokić, IV razred, OŠ „Uroš Predić” Orlovat - za pesmu „Kišobran”
 
3. Aleksa Stojkovac, II razred, OŠ „Vuk Karadžić” Zrenjanin - za pesmu „Hladno jutro”
 
3. Sofija Kešelj, I razred, OŠ „Petar Petrović Njegoš” Zrenjanin - za pesmu „Prvak”
 
3. Zoran Katić, IV razred, OŠ „Svetozar Miletić” Gardinovci - za pesmu „Azbuka”
 
 
Viši razredi 
 
1. Lenke Sava, VII razred, OŠ „Đura Jakšić” Banatski Dvor - za pesmu „Deda”
 
2. Anđela Novakov, VIII razred, OŠ „Mladost” Tomaševac - za pesmu „Majčina”
 
2. Emina Stan, VII razred, OŠ „Stanko Krstin”, Radojevo - za pesmu „Igre”
 
3. Marko Dimović, V razred, OŠ „Đura Jakšić” Međa - za pesmu „Živela sloboda”
 
3. Aleksa Bjeljac, VI razred, OŠ „Slavko Rodić” Krajišnik - za pesmu „San”
 
3. Miroslav Vrška, VI razred, OŠ „Bratstvo jedinstvo” Belo Blato - za pesmu „Sliepka” (Kokoška)